INRA (Ileo Neo Rectale Anastomose)

De INRA of darmslijmvliestransplantatie is te beschouwen als een nog experimentele techniek. Deze techniek wordt sinds 1998 in een paar ziekenhuizen in Nederland uitgevoerd. Bij de INRA-techniek wordt de dikke darm verwijderd maar de endeldarm blijft bespaard. De zieke slijmvlieslaag (de mucosectomie) van de endeldarm wordt volledig verwijderd, maar hij behoudt de spierlaag. Op die spierlaag van de endeldarm wordt vervolgens gezond slijmvlies van de dunne darm "getransplanteerd", wat net als bij huidtransplantaties gewoon weer aangroeit. Bij de INRA-techniek krijgt je endeldarm eigenlijk een nieuwe binnenbekleding.

Slijmvlies

Om het slijmvlies "in alle rust" te laten ingroeien wordt bij deze techniek vaak een tijdelijk stoma aangelegd die meestal na 3 maanden weer kan worden opgeheven. Om voor de INRA-techniek in aanmerking te komen moet de dunne darmwand gezond zijn en mag er dus geen sprake zijn van de ziekte van Crohn.

 

Voor- en nadelen

  •  Deze techniek heeft als voordeel dat er minder complicaties (ontstekingen, abcessen) optreden dan bij de IPAA-techniek.
  •  Doordat de endeldarm behouden blijft en ze dus niet in het kleine bekken hoeven te opereren, vermijd je het risico van seksuele problemen.
  •  Het nadeel is dat het hersteljaar na de operatie erg zwaar en intensief is. Vooral doordat je de sluitspier moet gaan trainen en je erop moet rekenen dat je in het begin vaak naar het toilet moet, later wordt dat steeds minder.
  •  Over de resultaten op de lange termijn is nog weinig bekend.

 

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 11 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Opblaas emoticon poepie in het zwembad

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

Vrouwenhand typt op computertoetsenbord

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

Logo: in een blauwe wimpel Design Your Stoma, boven en beneden een stippellijn die op een stickselnaad lijkt. Onderaan By Stichting Stomaatje

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.