logo stomaatje alles over stomas

INRA (Ileo Neo Rectale Anastomose)

De INRA of darmslijmvliestransplantatie is te beschouwen als een nog experimentele techniek. Deze techniek wordt sinds 1998 in een paar ziekenhuizen in Nederland uitgevoerd. Bij de INRA-techniek wordt de dikke darm verwijderd maar de endeldarm blijft bespaard. De zieke slijmvlieslaag (de mucosectomie) van de endeldarm wordt volledig verwijderd, maar hij behoudt de spierlaag. Op die spierlaag van de endeldarm wordt vervolgens gezond slijmvlies van de dunne darm "getransplanteerd", wat net als bij huidtransplantaties gewoon weer aangroeit. Bij de INRA-techniek krijgt je endeldarm eigenlijk een nieuwe binnenbekleding.

Slijmvlies

Om het slijmvlies "in alle rust" te laten ingroeien wordt bij deze techniek vaak een tijdelijk stoma aangelegd die meestal na 3 maanden weer kan worden opgeheven. Om voor de INRA-techniek in aanmerking te komen moet de dunne darmwand gezond zijn en mag er dus geen sprake zijn van de ziekte van Crohn.

 

Voor- en nadelen

  •  Deze techniek heeft als voordeel dat er minder complicaties (ontstekingen, abcessen) optreden dan bij de IPAA-techniek.
  •  Doordat de endeldarm behouden blijft en ze dus niet in het kleine bekken hoeven te opereren, vermijd je het risico van seksuele problemen.
  •  Het nadeel is dat het hersteljaar na de operatie erg zwaar en intensief is. Vooral doordat je de sluitspier moet gaan trainen en je erop moet rekenen dat je in het begin vaak naar het toilet moet, later wordt dat steeds minder.
  •  De resultaten leken in eerste instantie veelbelovend. Over de resultaten op lange termijn is echter nog niets bekend. Bovendien is deze techniek ingewikkelder dan de pouch-operatie. Hierdoor wordt de INRA-techniek bijna niet meer in Nederland uitgevoerd.

 

 

×