logo stomaatje alles over stomas

Bij een urinestoma / urostoma draagt men een zakje met een kraan, zodat de urine gemakkelijk in het toilet geleegd kan worden.

Hieronder zie je een urinestomazakje met als opening een afvoerkraantje. Ook deze zijn er in verschillende variaties.

 

Terugslagventiel

De urinestomazakjes bevatten een terugslagventiel waardoor de urine wel in het zakje kan lopen, maar niet meer terug kan naar de stoma als bijvoorbeeld de nachtzak is aangekoppeld. Zo wordt lekkage voorkomen en is er een minder grotere kans op urineweginfecties. Sommige merken hebben een multikamersysteem: twee kamers zorgen ervoor dat de urine over het gehele zakje verspreid wordt. Hierdoor blijft het zakje zo plat mogelijk.

 

Extra voering

Het zakje voor de urinestoma heeft een extra voering, waardoor de urine niet meer bij de huidplaat kan komen als deze eenmaal in het zakje is gelopen. (merk onder: Coloplast, ConvaTec, Dansac en Marlen)

 

Nachtzak

Aan een urinestomazakje is een nachtzak te koppelen, zo hoef je er 's nachts niet steeds uit om je zakje te legen.

  •  Om vacuüm te voorkomen is het verstandig een klein laagje water/urine in het gewone stomazakje te laten staan en dan de nachtzak aan te sluiten. Niet aansluiten met kraantje open en gladstrijken, dan strijk je de lucht eruit en dan trekt het vacuüm.
  •  Koppel hem staande aan en wacht totdat er wat urine in de nachtzak loopt voordat je gaat liggen.
  •  Als de urine niet goed doorloopt kun je een klein beetje water in de nachtzak doen, alvorens je hem aankoppelt.
  •  Wanneer je de nachtzak 's morgens goed doorspoelt, bijvoorbeeld met water en azijn, kun je hem maximaal een week achtereen gebruiken.
  •  Natuurlijk moet de nachtzak lager hangen dan het matras. Hang hem eventueel in een emmertje.
  •  Voor extra bewegingsvrijheid kun je een extra verlengslang aankoppelen.
  •  De nachtzak kan verkleuren. Dit is een bekend gegeven genaamd het 'purple bag syndroom' en wordt waarschijnlijk veroorzaakt door enzymen, van voeding of medicijnen.

(Merk: Coloplast, Welland en Marlen)

 

 

Minicap

Bijvoorbeeld voor tijdens het zwemmen of intimiteit kun je voor korte tijd een minicap gebruiken, hierin zit urine absorberend materiaal en kan een kleine hoeveelheid urine opvangen (ongeveer 100ml). Je kunt hem ongeveer een half uur gebruiken, daarna dient er een wissel plaats te vinden omdat het capje dan verzadigd is door de urine. (Merk: Coloplast)

×