logo stomaatje alles over stomas

Je kunt met een stoma zeker nog zwemmen, het is alleen even zoeken welke badkleding bij jou het lekkerst zit. De één heeft liever een badpak of zwembroek waarbij je niks van het stomazakje ziet, terwijl de ander het niet erg vindt als er een stukje stomazak bovenuit steekt.

 

Op maat

Gelukkig is er tegenwoordig een groot aanbod van verschillende modellen en dessins. Er zijn zelfs speciale winkels die zwemkleding verkopen voor mensen met een stoma, kijk op de stomalinks pagina voor wat links. Sommige hebben een ingenaaid vakje voor het stomazakje. Je kunt zelfs badkleding precies naar jouw wens op maat laten maken. Ook in onze webshop Design your stoma verkopen we badkleding.

 

Zwemband

Er bestaan speciale stomabanden die je kunt gebruiken voor in het zwembad en de sauna. Als je je zakje eronder dubbel vouwt zie je er niks meer van! Je kunt zo je bikini- of zwembroek verhogen in bijvoorbeeld dezelfde kleur, of juist lekker vrolijk met een contrasterende kleur stof. Deze kun je onder andere bestellen via Design your stoma.

 

 

Basko Stomacare HydroActive bandage

 

Stomacare HydroActive bandage

Deze band van Basko is gemaakt van een luchtdoorlatend neopreen en is speciaal als zwemband en voor gebruik tijdens wateractiviteiten (douche, sauna, water-gymnastiek-/ therapie etc.) ontwikkeld. De bandage kan probleemloos in zowel zoet en zout water gebruikt worden. Door de band blijft de huidplak en stomazak goed gefixeerd, voldoende afgedekt en beschermd tegen overmatig vocht. Te bestellen via Design your stoma.

 

 

Hansen steunbandage

De Hansen Protection Steunbandage is gemaakt van neopreen en droogt daardoor zeer snel na bijvoorbeeld zwemmen of douchen. Hij geeft ondersteuning bij lichte breuken en heeft een pocket voor de stoma. Deze pocket reduceert druk op de stoma en het stomazakje en zorg ervoor dat geluiden van de stoma worden verminderd. (Bron: Ostomixx)

 

Mannen:

Mannen zijn vaak geholpen met een hogere (bedrukte) boxershort of een sportbroek met binnenbroek. Ook een goede tip is een zweetshirt voor het hardlopen, of zwemshirt voor bijvoorbeelkd snorkelen. Deze shirts kunnen nat worden, zitten strak om je lijf en rekken niet uit als ze nat zijn. Hieronder zie je een zwembroek speciaal voor de mannelijke stomadragers en een zwemshirt. (merk: Vanilla Blush en SBART)

 

 

Hieronder een voorbeeld van een speciaal op maat gemaakt herenbadpak, en een hogere zwembroek met binnenzakje voor mannen. (Merk: Matema)

 

Vrouwen:

Zij hebben veel keuze. Een stoma valt het minst op als de stof een druk dessin heeft, of bijvoorbeeld met kleurbanen die over de stoma heen lopen. Vaak heb je bij badkleding een bijpassende pareo (omslagdoek) te koop, wat erg fijn kan zijn als bijvoorbeeld je zakje vol is. Hieronder voorbeelden van badkleding die speciaal voor mensen met een stoma gemaakt zijn. (Merk: White Rose Collection en 2x Vanilla Blush)

 

Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een badpak dat niet speciaal gemaakt is voor mensen met een stoma, hieronder een paar voorbeelden:

 

Bikini

Een bikini is ook nog mogelijk met een stoma. Je kunt voor een wat hoger model broekje kiezen, tot in de taille, zodat het zakje helemaal in het broekje valt.  Sommige mensen hebben er geen problemen mee als het zakje boven het bikinibroekje uitkomt, maar je hebt dan wel wat meer bekijks en minder steun. Ook is een tankini een optie, dat is een broekje met een daarbij passend hemdje.

 

Ook bestaan er oversized tankini's, een aparte broek met bloezende top.

 

Je hebt bikinibroekjes waarbij je de band bovenaan het broekje zowel omhoog als omgeslagen kunt dragen waardoor je de hoogte van de taille kunt veranderen, bijvoorbeeld van de Wehkamp (Great Looks).

 

Semikini

Tenslotte de semikini of monokini. Dat is eigenlijk een combinatie van een badpak met een bikini. Voor mensen met een stoma ideaal, want het zakje is daardoor bijna of zelfs helemaal niet zichtbaar en je hebt toch het gevoel een bikini aan te hebben.

 

Lees hier de blog van Eliene met tips voor het zwemmen

 

×