Een stoma (of litteken) is een zwakke plek in de buikwand. Als je verkeerd tilt komt er een te grote druk op de buikwand en kan er een breuk ontstaan, een deel van de darmen komt dan voor in plaats van achter de buikspieren. Het gevolg is een grotere of kleinere zwelling of welving van de buikwand.

 

Een derde

Bijna een derde van alle stomadragers ontwikkelt een breuk, bij het overgrote deel gebeurt dit binnen het eerste jaar na de aanleg. In sommige gevallen kan de arts de breuk operatief te verhelpen, bijvoorbeeld door de stoma te verplaatsen naar de andere zijde van de buik of door de buikwand te verstevigen met matjes. In veel gevallen is dit niet mogelijk. Het is daarom het beste om een breuk proberen te voorkomen!

 

Hoeveel mag je tillen?

Je mag niet te zwaar tillen, hoor je van de professionals. Maar wat is te zwaar? Daarover zijn de meningen verdeelt. De ene keer hoor je de grens van 5 kilo, de andere keer weer 10. Luister vooral goed naar je eigen lichaam. Doe voorzichtig en let erop dat je goed tilt, dus door je knieën en zo dicht mogelijk op je lichaam. Maar ga er niet te krampachtig op letten.

 

Wanneer kan het mis gaan

  •   Als je de buikholte verkleind doordat je in elkaar zit of bukt.
  •   Als je je adem inhoudt (en vastzet) waardoor je longen vol zijn.
  •   Je kracht zet en je buikspieren krachtig inspant.

De buikinhoud heeft dan weinig ruimte door je houding, doordat je buikspieren strak staan en je longen vol lucht zitten komt er meer druk bij je stoma of andere zwakke plekken. Dit kan een prolaps of een breuk veroorzaken. In de dagelijkse praktijk gaat het nogal eens mis als er bijvoorbeeld iets zwaars moet worden getild, en de beweging gebeurt ongecontroleerd. Wat doe je dan? Je neemt een hap lucht, spant je buikspieren aan en bukt om iets te tillen.

 

Wel trainen!

Het is wel goed als je buikspieren worden getraind, juist ter voorkoming van een breuk. Dus ontzie ze niet, maar overdrijf het ook weer niet. Pas op met teveel druk op je rechte buikspieren (hier zit je stoma doorheen) en train vooral de schuine buikspieren. Als het echt niet anders kan en je iets zwaars moet tillen, bijvoorbeeld tijdens je werk, draag dan een breukband ter ondersteuning. Corrigerend ondergoed kan soms ook volstaan. (merk: Basko)

 

Buikspieroefeningen

Kijk hier voor buikspieroefeningen en tips om de buik sterker te maken, inclusief een PDF met oefeningen die je gratis kunt downloaden.

 

Lees meer over een breuk en ondersteunende producten.

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.