Het opheffen van een stoma

Naast dat een stoma kan worden aangelegd kan hij natuurlijk ook weer worden opgeheven. Of er een hersteloperatie plaats kan vinden hangt af van een aantal factoren. Zo moeten er bijvoorbeeld de endeldarm en kringspier goed aan toe zijn, is het belangrijk dat je een goede conditie hebt en kan een stoma soms niet worden teruggelegd door de situatie in je buik, zoals bijvoorbeeld verklevingen. Bij een dubbelloopsstoma kan de operatie vaak uitgevoerd worden via de stoma-opening. Bij een enkelloopsstoma moet dit meestal met een grotere buikoperatie.

 

  

 Deels open

De wond waar je stoma heeft gezeten groeit vanzelf dicht. Vaak laten ze dit (deels) open zodat er nog troep uit kan komen. Het ligt aan de situatie of het opheffen van een stoma laparoscopisch kan gebeuren of dat je buik open moet. Vaak gebeurt de operatie onder algehele narcose, soms door middel van een ruggenprik.

 

Complicaties

Hoewel het opheffen van een stoma in de regel een kleinere operatie is dan het plaatsen ervan, zijn er toch complicaties mogelijk. De belangrijkste is het lekken van de naad waar de twee stukken darm aan elkaar zijn gehecht (naadlekkage, bij het onderwerp complicaties meer hierover). Een andere complicatie is dat de darmen na de operatie erg moeten wennen, het kan zijn dat je in het begin vaker naar het toilet moet en de ontlasting ook nog dun is. Dit heeft tijd nodig, de één blijft hier erg last van hebben terwijl het bij de ander weer als vanouds hersteld. Er bestaat ook een speciale therapie om de kringspier te trainen.

 

Lees de diverse ervaringsverhalen van stomadragers en het opheffen van hun stoma

 

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Activiteiten enquête

Wij horen graag waar de behoeftes van stomadragers liggen bij het meedoen aan activiteiten, en dat kan van een koffieochtend zijn, lasergamen of iets stomagerelateerds en alles daartussenin!

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.