•  Door het warme weer en het vele drinken kan de ontlasting dun worden. Hiervoor bestaan producten die de ontlasting indikken tot een gel (zie hier).
 •  Als je diarree krijgt is de behandeling eigenlijk niet veel anders als bij mensen zonder een stoma. Je moet natuurlijk veel blijven drinken.
 •  Bij langdurige, aanhoudende diarree is het verstandig om ORS (oral rehydration salt) te gebruiken, om ervoor te zorgen dat het lichaam zoveel mogelijk vocht, zouten en suikers vasthoudt. Dit zijn zakjes met een zoutoplossing die je oplost in water, verkrijgbaar bij de apotheek en drogist.

 •  Als je dit niet voor handen hebt, kun je het ook zelf maken door 8 klontjes suiker en 1 theelepel keukenzout op te lossen in 1 liter drinkwater (in het buitenland met flessenwater).
 •  Ook een diarreeremmer (loperamide of Metamucil) kan handig zijn, bespreek dit met je arts!
 •  Neem ook bouillontabletten of een paar zakjes soep mee op vakantie, en crackers of biscuits. Stop dat in je handbagage.
 •  Voor mensen met een colostoma is het handig om wat ileostomazakjes mee te nemen voor eventuele diarree.
 •  Zorg er net als bij je stomamateriaal voor dat je genoeg medicijnen bij je hebt, meer dan je normaal nodig zou hebben.
 •  En verdeel dit ook weer over het ruimbagage en je handbagage indien je gaat vliegen, of zelfs helemaal in je handbagage. Let op, voor vloeistoffen gelden bepaalde regels, voor medicatie kunnen er uitzonderingen worden gemaakt. Vraag dit van tevoren na bij je luchtvaartmaatschappij!

 •  Houd rekening met een eventueel tijdsverschil als je je medicijnen inneemt op een bepaald tijdstip. Overleg dit van tevoren met je arts.
 •  Ook voor medicijnen is, net als bij stomamateriaal, een hoge temperatuur niet goed, berg ze daarom ook op bij je stomamateriaal in een koelbox/ tas. Via onze webshop kun je een Frio koeltasje aanschaffen die je materiaal minstens 45 uur koel houdt.
 •  Handig is een uitdraai uit het apotheeksysteem mee te nemen op vakantie. De juiste spelling van de medicijnen is gegarandeerd, maar je moet wel zelf eventuele andere gegevens toevoegen.
 •  Een SOS talisman is ook handig. Dit is een hanger aan een halsketting, armband of broche met daarin een strookje papier dat lang genoeg is om zowel je medische voorgeschiedenis als je medicijnen te noteren. Voordeel is dat je dit dicht bij je lichaam draagt. Te koop bij reiswinkels, juweliers, apotheken en drogisterijen. (Bron afbeelding: Icetags.nl)

 •  Als je medicijnen onder de opiumwet vallen, is een verklaring van je arts verstandig om eventuele douaneproblemen te voorkomen. Dit geldt voor onder andere sterke pijnstillers. Reis je naar een Europees land dat hoort bij de zogenoemde Schengenlanden, dan moet je een zogenoemde Schengenverklaring meenemen.
 •  Indien je naar een land buiten het zogenoemde Schengengebied gaat, heb je toestemming nodig van de ambassade of het consulaat van het betreffende land in Nederland. Om die toestemming te krijgen is tenminste een verklaring nodig van je arts. Pas wanneer je over de verklaring van je arts beschikt, neem je contact op met de ambassade of het consulaat van het land dat je gaat bezoeken. Het is verstandig de geneesmiddelen mee te nemen in de verpakking van de apotheek. Daardoor wordt duidelijk dat je het geneesmiddel niet als genotmiddel gebruikt.
 •  Op de website van het CAK kun je checken of jouw medicijnen onder de Opiumwet vallen. Op deze website lees je verder ook alle informatie over het reizen met geneesmiddelen en kun je de benodigde verklaringen downloaden.
 •   Je moet goed per bestemming controleren welke verklaring je nodig hebt, en deze op tijd gaan regelen. Bij een Engelse Verklaring van het CAK kán het zijn dat je deze door de betreffende ambassade van een Apostille moet laten voorzien (langs gaan, betalen en stempel krijgen) waarna je bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag langs moet om daar het document te laten legaliseren (betalen voor weer een stempel). Dit kan alleen op bepaalde tijden/dagen en dat verschilt dus per land.

 •  Een reisverzekering is natuurlijk absoluut noodzakelijk.
 •  Het is verstandig om kopieën mee te nemen van de polissen van je zorg- en reisverzekering. En overweeg om ook een annuleringsverzekering af te sluiten. Houd alle documenten bij elkaar en maak eventueel een tweede set voor in een andere tas of koffer. Of maak een digitale versie in de cloud, of zorg dat het digitale document in je email staat (mail dit eventueel naar iemand die dichtbij je staat en niet mee gaat op reis).
 •  Informeer als je een rolstoel meeneemt op reis of deze in het buitenland verzekerd is en zo niet hoe je dit kunt regelen. Bij reisverzekeringen wordt een rolstoel meestal niet gedekt en moet je soms een extra fietsverzekering afsluiten, sommige bieden bedrijven die rolstoelen leveren een verzekering aan.
 •  Indien je zorg op je thuisadres ontvangt, dan bestaat er de mogelijkheid om je gebruikelijke zorg ook te ontvangen op het vakantieadres. Je dient dan wel een geldige indicatie te hebben voor Zorg in Natura of je ontvangt een Persoonsgebonden budget (PGB). In het buitenland kun je hier onder bepaalde voorwaarden ook gebruik van maken, lees meer op deze website
 •  Bezoek op tijd een vaccinatiecentrum of arts indien je ingeënt dient te worden, want zeker in de vakantietijd kan het druk zijn. Houd minstens 4 weken voor vertrek aan, en 6 weken voor een reis langer dan 3 maanden. Ga na met wel vaccinatiecentrum jouw zorgverzekeraar een contract heeft, vaak wordt het vergoed door de aanvullende verzekering.

 •  Er bestaan diverse medische paspoorten:
   •   Het Europees Medisch Paspoort (EMP) is in 2001 ingevoerd op verzoek van huisartsen, GGD, apotheken en patiëntenverenigingen. Het is een document dat na invulling (van bijvoorbeeld je behandelend arts) in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in 11 Europese talen. Mocht er iets met je gebeuren in het buitenland, dan is de betreffende arts altijd op de hoogte van je medische geschiedenis. Gegevens als je aandoeningen, medicijngebruik, bloedgroep, je behandelend arts en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden, staan allemaal vermeld. Het EMP is, tegen een geringe vergoeding, verkrijgbaar bij huisartsen, apotheken, medisch specialisten, GGD, patiëntenverenigingen, medische hulpdiensten en sommige (reis)boekhandels.
   •   Een medicijnen-paspoort kan erg handig zijn. Hierin staan vermeld: de stof- en merknaam, de sterkte en dosering. Vooral die werkzame stof is belangrijk, want dan kan een buitenlandse arts herkennen om welk geneesmiddel het gaat. Niet alle medicijnen hebben immers overal dezelfde merknaam, de stofnamen daarentegen zijn over de hele wereld gelijk. Ook je persoonlijke gegevens staan erin vermeld. Je kunt dit paspoort gratis aanvragen bij je apotheker.
   •   Vraag aan je stomaverpleegkundige of leverancier naar een stoma-paspoort, hierin kun je al je medische gegevens kwijt zoals: medicijnen, gegevens van je arts en je stomamaterialen. Dit stomapaspoort voorkomt vaak onnodige vertraging bij de douane, maar is ook handig in eigen land!

 •  Als je op vakantie gaat naar het buitenland is het verstandig om een Europese zorgpas aan te vragen, die sinds januari 2006 verplicht is ingesteld. Vaak staat deze al achterop je zorgpas. Met deze European Health Insurance Card (EHIC) heb je recht op noodzakelijke medische zorg, omdat het voor buitenlandse artsen het bewijs is dat je verzekerd bent. EHIC is alleen geldig in landen die vallen binnen de EEG (dit zijn de EU, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) en Zwitserland. Zonder deze pas loop je het risico dat de medische zorg wordt geweigerd als niet duidelijk is of de kosten zijn gedekt. Bovendien kun je hiermee voorkomen dat je rekeningen moet voorschieten, die je later in Nederland zelf moet terughalen bij je ziektekostenverzekeraar. De EHIC is geen garantie dat je niet voor kosten komt te staan: de hoogte van de vergoedingen hangt nog altijd af van je polis bij jouw zorgverzekeraar. 
 •  Elke burger die een basisverzekering heeft afgesloten en voor een tijdelijke periode naar het buitenland gaat voor bijvoorbeeld vakantie of werk, kan kostenloos in aanmerking komen voor een EHIC. De EHIC is persoonsgebonden en dient daarom voor elk gezinslid apart te worden aangevraagd. Via je eigen zorgverzekeraar kunt je zelf je EHIC aanvragen.  

 

Welk paspoort je ook kiest, waar het om gaat is dat de volgende zaken erin vermeldt staan:

 •  Type stoma
 •  Type stomamateriaal, merk, de maat en bestelnummers
 •  Stomaverzorgingsproducten, merk en bestelnummers
 •  Naam, telefoonnummer en e-mail van de leverancier van je stomamaterialen
 •  Telefoonnummer en e-mail van het ziekenhuis waar je stoma is aangelegd en de gegevens van je stomaverpleegkundige
 •  Medicatiegegevens: medicatie en gebruik, contactgegevens apotheek
 •  Kopie van zorg-/reisverzekeringspolis, inclusief de telefoonnummers van de verzekering

Bron opsomming: Stomavereniging

 

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.