Gasvorming

Gasvorming is een normaal gevolg van de spijsvertering en komt bij iedereen voor. Het is dan ook niet helemaal te voorkomen. Het kan wel iets verminderd worden. Het grootste deel van het gas (70%) bestaat uit ingeslikte lucht. Dat komt voornamelijk door snel praten en snel eten. Ook bij kauwgom kauwen, drinken door een rietje, roken, nervositeit en een slecht passend gebit wordt er veel lucht ingeslikt. Hiermee kun je dus rekening houden. Je kunt ook rekening houden met voedingsmiddelen die gasvorming kunnen veroorzaken (zie de voedingslijst). (foto met dank aan Veerle)

Producten die gasvorming veroorzaken kun je blijven gebruiken (of je moet er echt buikpijn van krijgen), zeker omdat ze waardevolle voedingsstoffen bevatten. Je kunt er bijvoorbeeld wel rekening mee houden als je uitgaat en dan natuurlijk geen behoefte hebt aan eventuele pruttelende geluiden. Een tip als je het gas voelt aankomen is om je hand op je stoma legt. Hierdoor wordt het geluid verminderd.

Een lege darm veroorzaakt ook gasvorming. Maaltijden overslaan om gasvorming te voorkomen heeft dus geen zin!

Er zijn kruiden die gasvorming tegen kunnen gaan zoals: dille, koriander, salie, mint, kummel, mierikswortel en venkel.

 

Geur

In de voedingslijst vind je producten die een sterke geur kunnen veroorzaken. Geurvorming is enigszins tegen te gaan door zure melkproducten (zoals karnemelk en yoghurt) tijdens of na de maaltijd te nemen.

 

Verkleuring

Na het eten van bepaalde voedingsmiddelen kan je ontlasting of urine een andere kleur hebben dan normaal. Dat komt doordat deze voedingsmiddelen een (natuurlijke) kleurstof bevatten die niet door het lichaam wordt afgebroken. Dit is helemaal niet erg, maar je kunt er in het begin wel van schrikken. Extra verkleuring kan onder andere ontstaan door:

  •  IJzertabletten
  •  Roosvicee ferro
  •  Bosbessensap
  •  Spinazie (een bijna zwarte kleur)
  •  Bieten (een rode kleur)

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.