Ieder jaar worden er in Nederland bij ruim 100 baby’s en kinderen (t/m 18 jaar) een stoma aangelegd. In totaal zijn er ongeveer 1000 baby's en kinderen met een stoma in ons land, dit aantal blijft gelijk doordat er ook weer stoma's worden opgeheven en kinderen de leeftijd van 18 jaar bereiken. Meestal wordt een stoma bij hen aangelegd ten gevolge van een aangeboren afwijking. Als je baby of kind een stoma krijgt kan dat even flink schrikken zijn. Je zit nog in de roes van de bevalling en er blijkt iets mis te zijn. De start die je samen had willen maken is anders dan verwacht. Of je kindje die jij zo'n gelukkig leven gunt is al een tijdje ziek en het is noodzakelijk dat daarvoor een stoma wordt aangelegd.

 

Een zo normaal mogelijk bestaan

Een kind met een stoma kan een normaal leven leiden. je zoon of dochter zal weinig last meer hebben van zijn stoma als alles goed genezen is. De stoma zal je kind niet belemmeren in zijn of haar bewegingsvrijheid. Het kan gewone kleding aan, kan naar school, sporten en zelfs zwemmen is mogelijk. Voor vragen hierover kun je altijd terecht bij de kinderstomaverpleegkundige.

  

Impact op het gezin

Een baby of kind met een ziekte en/of stoma kan een belasting zijn voor het hele gezin, het kan een enorme impact hebben. Zo komen er voor de ouders wel wat extra taken en verantwoordelijkheden bij. Die energie, tijd en aandacht nodig hebben en daardoor diep kunnen ingrijpen in het dagelijkse leven van ouders, dat er ineens heel anders uitziet als van een 'normaal' gezin. Ouders spannen zich soms enorm in om de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te maken omdat ze willen dat hun kindje een zo normaal en gelukkig mogelijk bestaan heeft. 

 

Meerdere kinderen

In een gezin met meerdere kinderen zijn soms de ouders bang dat de rest van het gezin iets tekort komt door de extra aandacht die uitgaat naar het kindje met de ziekte en/of stoma. Het is heel belangrijk daar een balans in te vinden. Kinderen zijn heel loyaal en voelen vaak veel meer aan dan je denkt. Je kunt je andere kind(eren) dus beter betrekken bij alles rondom het kindje dat een ziekte en/of stoma heeft dan dat je ze krampachtig probeert te ontlasten. Natuurlijk hangt dit ook samen met de leeftijd en mogelijkheden van je kinderen. Maar van nature zijn kinderen bereidwillige ondersteuners en geeft praktische betrokkenheid ze een fijn gevoel. 

 

Spagaat

Probeer ook zoveel mogelijk vaste tijden te handhaven voor de stomaverzorging. Deze structuur aanbrengen in het gezin is voor het kind zelf maar ook voor de overige gezinsleden erg prettig. Het kan soms voelen alsof je in een spagaat staat om aan alle kanten te voldoen, want ook je partner wil je genoeg aandacht geven. Blijf daarom praten en denk ook aan jezelf.

 

Voor kinderen en jongeren hebben we boeken verzameld en bij Design your stoma zijn onder andere ook poppen met een stoma te koop

Lees de ervaringsverhalen van ouders van een kindje met een stoma

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.