Bij de Malone techniek of appendicostoma wordt er een toegang naar de dikke darm gemaakt door middel van een kanaaltje van darmweefsel. De meeste patiënten brengen voorafgaande de irrigatie een dun teflon/ female kathetertje in en sluiten daar een spoelpomp op aan, maar er zijn ook mensen die de voorkeur geven aan het gebruik van een button.

 

De voordelen

Bij beide opties spoel je antegraad (=in de richting van de peristaltiek) via het spoelstoma. De voordelen van het spoelen met een Malone stoma in plaats van via de anus zijn dat je de dikke darm met de stroom mee spoelt (de ontlasting komt dus gewoon uit de anus) en dat je zittend op het toilet kunt spoelen.

 

Verschillende manieren om te spoelen

Er zijn verschillende manieren om te spoelen via de Malone techniek. Je kunt dat doen met behulp van een spoelzak waaraan een slang vast zit. De zak wordt gevuld met water. Ook kun je spoelen met behulp van een irrigatiepomp. Een irrigatiepomp heeft de voorkeur met name bij mensen die als gevolg van obstipatie een Malone stoma krijgen. De druk door de zwaartekracht bij een handmatig systeem is vaak onvoldoende om het water in te laten lopen. Een handmatig systeem kan wel bij mensen die in verband met incontinentie een Malone stoma krijgen.

 

24 tot 48 uur leeg

Je bent ongeveer een half uur/ 1 uur per dag met het spoelen bezig. De dikke darm is door het spoelen 24 tot 48 uur leeg, afhankelijk van de reden van irrigeren. Bij obstipatie is 48 uur beslist haalbaar, maar bij fecale incontinentie is 24 uur aannemelijker. Kom er samen met je stomaverpleegkundige achter welke manier van spoelen bij jou het beste werkt.

 

Lees de ervaringen van stomadragers met het Spoelen van een Malone

Hieronder laat Meike zien hoe zij haar darmen spoelt door haar Chait:

 

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.