Bij deze techniek, die overigens niet veel wordt toegepast, wordt er een nieuwe kringspier gemaakt met behulp van een spier van de binnenkant van het bovenbeen (slanke dijbeenspier/ gracilisspier). Deze techniek wordt gebruikt als de kringspier beschadigd is of na het verwijderen van de endeldarm, waarna je dus incontinent bent voor ontlasting. Door deze techniek kan de continentie weer hersteld worden. De spier wordt van het been losgemaakt en om de anus/ oude kringspier gewikkeld. Het verleggen van de spier heeft geen invloed op het lopen of bewegen. 

 

Stimulator

Een nadeel is dat de gracilisspier zich niet lange tijd kan samentrekken. Daarom wordt deze spier met behulp van een neurostimulator (een soort pacemaker) "aan- en uitgezet". Deze stimulator wordt via een klein sneetje in de huid geïmplanteerd. Aan die stimulator wordt een geleidingsdraad bevestigd met twee elektroden die onderhuids worden aangesloten op de spier die om de anus is gewikkeld. Doordat de stimulator zwakke elektrische stroompulsjes afgeeft trekt de spier samen, waarmee de werking van de kringspier wordt nagebootst.

 

Twee delen

De stimulator bestaat uit twee delen: het ene deel wordt in de huid geïmplanteerd, zoals je hierboven hebt kunt lezen. Het andere deel gebruik je uitwendig om de stimulator aan- en uit te zetten, dat gebeurt door middel van een afstandsbediening of een magneet. Als je de spier uitzet ontspant hij zich, gaat de kringspier open en kan de ontlasting naar buiten komen.

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.