De term 'tracheostomie' is afgeleid van 'trachea' (luchtpijp) en 'stoma' (kunstmatige opening). Een tracheostoma kan noodzakelijk zijn bij elke aandoening die de vrije doorgang van lucht door de keel en andere delen van de bovenste luchtwegen belemmert. Tracheostomie is een van de oudste chirurgische ingrepen. Bij deze ingreep wordt er een opening in de hals gemaakt en daarin een buisje (tracheacanule/ tube) geplaatst. In- en uitademen via een tracheostoma gaat anders dan via de neus of mond, daar moet je een aantal dagen aan wennen. Ook zal in het begin de stem aangetast zijn en kun je slechts met moeite geluiden maken of praten. Indien de stoma tijdelijk is wordt de buis weer verwijderd na herstel, de opening heelt snel.

Opening afdekken

Je kunt de opening het beste afdekken met bijvoorbeeld een sjaal, zodat er geen stof in de luchtwegen komt en het de stoma camoufleert. Er bestaan hiervoor ook allerlei verschillende "befjes". Ook bestaan er speciale filters die voor de tracheostoma bevestigt kunnen worden, de ingeademde lucht wordt er enigszins door gefilterd en bevochtigd. Deze filters worden ook wel "kunstneuzen" genoemd, omdat zij de functie van de neus gedeeltelijk overnemen.

 

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.