Zo'n 4,5 miljoen Nederlanders worden jaarlijks getroffen door buikgriep. Gezonde mensen zijn meestal binnen 3 dagen van hun klachten af, maar voor mensen die iets mankeren kan het een grotere impact hebben. Hoe houd je buikgriep buiten de deur?
- Was na elk toiletbezoek een minuut lang de handen met warm water en zeep.
- Trek door met de deksel op de toiletpot.
- Een huisgenoot met buikgriep? Boen de wc grondig na elk gebruik, inclusief spoelknop, kraan, deurgrepen en lichtschakelaar.
- Gebruik (tijdelijk) papieren wegwerpdoekjes.
- Overgegeven? Het virus kan wel 3 weken overleven in de vloerbekleding en opnieuw toeslaan, goed boenen dus.
(Bron: GezondNU)
Diarree en overgeven
Diarree en overgeven is, zeker met een ileostoma, erg lastig. Je verliest extra veel vocht. Vul deze aan anders droog je uit. Dit kun je doen door:
- Minimaal 1 liter aan ORS (oral rehydration solution, een oplossing van zouten en (druiven) suiker of zetmeel in water) te nemen.
- Of dranken die goed in de darm worden opgenomen zoals bouillon, tomatensap en dergelijke.
- Vul dit aan met water en andere dranken tot 2 à 2,5 liter.
- Eet wat je kunt verdragen, dit hoeft niet lichtverteerbaar te zijn.
- Denk ook aan je zouten en kaliuminname.
Zelf ORS maken
Je kunt ook zelf een ORS oplossing maken: meng 1 liter water met 2/3 theelepels zout en 2 eetlepels suiker. Je kunt hieraan nog voor de smaak een beetje oploslimonade toevoegen.
Naar het ziekenhuis bij uitdroging
Indien je tekenen krijgt van uitdroging:
- Enorme dorst
- Misselijk
- Suf
- Donkere urine
- Gewichtsverlies
- Kramp in je benen
- Ingevallen ogen met zwarte randen
- Je huid dat niet meer terugveert etc.
Waarschuw dan je arts of stomaverpleegkundige! Indien je het niet zelf aan kunt drinken heb je een infuus nodig in het ziekenhuis.
Houd de volgende regels voor jezelf aan:
- Naar het ziekenhuis bij alleen diarree na 24 uur
- Bij diarree en overgeven na 12 uur
Wacht niet te lang, want je droogt snel uit en dat kan gevaarlijke situaties opleveren!
High output
High output is een groot vochtverlies via je stoma, meer dan 1,5 liter per 24 uur. Dit komt vooral voor bij een ileostoma, en dan met name bij mensen waarbij er een deel van de dunne darm is weggenomen. Dit wordt ook wel het Short Bowel (korte darm) Syndroom genoemd. Door de hoge productie van het stoma heb je het risico snel uit te drogen en kalium- en natriumtekorten te krijgen. Ook kunnen er allerlei andere klachten ontstaan doordat de voedingsstoffen minder goed worden opgenomen.
Adaptie
Het resterende deel van de dunne darm heeft vaak het vermogen de functie van het verwijderde deel geheel of gedeeltelijk over te nemen (adaptatie). Dit duurt ongeveer een jaar voordat je weet wat je darm maximaal overneemt. Hierbij speelt een rol welk deel van de dunne darm is weggenomen en hoeveel. Voor mensen met high output is het vooral belangrijk onder goede controle van je arts en stomaverpleegkundige te staan, zodat ze al je waarden regelmatig kunnen controleren en je kunnen adviseren in (sonde) voeding of TPV en het voorkomen van tekorten.