logo stomaatje alles over stomas

Ook een manier om je darmen schoon te krijgen (en beter dan laxeermiddelen te gebruiken) is het spoelen van je dikke darm met water, ofwel irrigeren via de anus. Ten eerste bereik je hier een groter deel van de dikke darm mee (ongeveer een derde) en ten tweede is water niet schadelijk voor je darm, eerder reinigend. Doe dit altijd in overleg met een arts!

 

Hoe gaat het spoelen in zijn werk?

  •  Je gebruikt een spoelzak met daaraan een slang en eventueel een conus (een toelopende rubberen tip aan de slang) die je ergens aan ophangt.
  •  Het hoogteverschil tussen de grond en spoelzak is hierbij belangrijk: als de spoelzak te hoog hangt loopt het water te snel in. (Merk: B. Braun)


 

Gekookt water

De zak wordt gevuld met (gekookt) water. In het handwarme water kun je kamille oplossen (werkt kalmerend, verzachtend en ontstekingsremmend), een schepje zout of een beetje zonnebloemolie.

Let er wel op dat het water niet te heet of te koud is! Het moet ongeveer je lichaamstemperatuur zijn. Als het water te koud is kan dat buikkrampen veroorzaken. Is het te heet dan kan het slijmvlies beschadigen.

 

Peristaltische beweging

Het water laat je door middel van de slang in de anus je darmen inlopen, dit kun je het beste liggend doen. De aanwezige ontlasting wordt geleidelijk vermengd met het water. Er ontstaat een overvulling van de darm en een (gastrocolisch) reflex, waarbij de peristaltische beweging van de darm op gang komt. Hierdoor kan de dikke darm zich ledigen. Als je op het toilet gaat zitten verlaat de aanwezige ontlasting samen met het ingebrachte water het lichaam. Je bent hier ongeveer een half uur/ 1 uur mee bezig. 

 

Hoeveelheid water

De hoeveelheid water die per keer kan worden ingebracht verschilt per persoon. Het advies voor volwassenen is 500 tot 1500 milliliter. Vaak voel je zelf het beste tot hoeveel water je erin kunt laten lopen. Bij kinderen is het afhankelijk van het lichaamsgewicht: ongeveer 20 milliliter water per kilogram.

 

Moeite inbrengen conus

Door een lichamelijke beperking kun je moeite hebben met het inbrengen van de slang/ conus. Hiervoor kun je een spoelhulpstuk gebruiken zodat je geen hulp nodig hebt. In de buis met uitsparing kun je de slang plaatsen en het zwarte deel is het handvat. Dit spoelhulpstuk is niet te koop, maar kun je op maat laten maken. (Bron afbeelding en tekst: CombiCare)

 

Irrigatiepomp

Om je darmen te spoelen kun je in plaats van een spoelzak ook een irrigatiepomp gebruiken. De voordelen van zo'n spoelpomp ten opzichte van een spoelzak zijn:

  •  Je kunt met de pomp de waterdruk zelf regelen, en dus de inloopsnelheid veranderen.
  •  Hierdoor hoef je de pomp niet op te hangen, je kunt hem gewoon op de grond laten staan.
  •  Ook hoef je door het gebruik van de irrigatiepomp niet op de grond te liggen; je kunt de spoeling ook zittend doen.
  •  Door middel van gekleurde lichtjes op de pomp wordt aangegeven of de temperatuur van het water goed, te koud of te warm is. 

De pomp verwarmt het water overigens niet. (Bron afbeelding: B. Braun Irrimatic)

Een redelijk nieuwe spoelpomp is de Navina Smart van Wellspect, deze werkt zelfs in combinatie met een app! Je kunt in de bijbehorende control-unit persoonlijke voorkeuren invullen zoals de waterstroomsnelheid en het watervolume, ook slaat hij alle informatie op. De app is verbonden aan het Navina Smart-systeem en is ontworpen om je de controle te geven over je voortgang.

 

Irrigatie set

Ook bestaat er de Peristeen Anaal Irrigatie Set (Coloplast). Dit is een compleet systeem om de darmen te spoelen en is vooral geschikt voor mensen die als gevolg van neurologische aandoeningen last hebben van chronische obstipatie en ontlastingsincontinentie. De set is voorzien van:

  •  Een pomp die je met de hand kunt bedienen of, indien je een slechte handfunctie hebt, met de onderarm of elleboog.
  •  Tijdens het darmspoelen heb je beide handen vrij doordat je de pomp door middel van een draagband op het dijbeen kunt bevestigen.
  •  Het reservoir kun je op de grond zetten; ophangen is niet nodig.
  •  De rectale katheter is gecoat en daardoor zeer glad.

 

×