logo stomaatje alles over stomas

Een stoma staat duiken niet in de weg, je zult alleen met wat dingen rekening moeten houden. Zo zul je een keuring moeten ondergaan bij een sportduikerarts. Voor een brevet dien je een formulier in te vullen over je gezondheidstoestand en indien je één of meer ja's moet plaatsen, is dit verplicht voordat je aan het duiken kunt beginnen.

 

Waar je nog meer op dient te letten:

Je verliest op en in het water veel vocht, zeker als je duikt op vakantie in een warm land. Mensen met een stoma (en zeker een ileostoma) moeten er daarom op letten dat ze genoeg vocht en zouten binnenkrijgen voor en na de duik. Bijvoorbeeld met ORS. Kramp onder water is een teken van vochttekort, net als de andere signalen hier beschreven. Ga ook niet duiken als je darmen van slag zijn, met diarree verlies je al meer vocht dan anders waardoor je last kunt krijgen van vochttekort.

 

Stomazakje

Een nieuw stomazakje voor de duik aanbrengen is aan te raden. Maar alleen als je een tweedelig systeem hebt! Bij een eendelig systeem is het niet verstandig de huidplak te vervangen vlak voor een duik omdat hij dan nog niet genoeg gehecht is aan de huid (of vervang de plak dus ruim van tevoren, een aantal uur). Dat je het zakje voor een duik leegt is natuurlijk logisch. En let ook op tussen twee duiken in, vaak gaat je stoma dan goed produceren.

 

Druk onder water

Veel vragen van stomadragers gaan over de druk onder water: vormt dat met een stoma geen problemen? Het antwoord is: nee! Een uitzondering hierbij is de continent stoma (zie hieronder). Als je na een duik weer naar het wateroppervlak gaat, zet de lucht in je lichaam uit, ook in je darmen. Dat gas moet kunnen ontsnappen, daarom laten veel mensen winden na een duik. Wat bij ons stomadragers natuurlijk in het zakje belandt. Het is voor mensen met een stoma daarom ook beter om geen koolzuurhoudende dranken voor het duiken te drinken, evenals andere producten die gassen kunnen veroorzaken.

 

Continent stoma

Bij een continent stoma is er het risico dat het niet mogelijk is dat de gassen kunnen ontsnappen, doordat het reservoir door de druk wordt afgesloten. Hierdoor komt er een enorme druk op je darmen te liggen. En hoewel die erg flexibel zijn, wil je natuurlijk geen risico's lopen dat het darmweefsel gaat scheuren.

 

Natpak of droogpak

Of je een natpak of een droogpak (zie foto hieronder) draagt, is heel persoonlijk. Een pak houdt het stomazakje beter op zijn plaats, maar mag ook weer niet te strak zitten waardoor de gassen niet kunnen ontsnappen in het zakje bij het weer naar boven gaan. Het is prettig als het pak goed rekbaar is, van stretchbaar materiaal. Een droogpak heeft het voordeel dat je zakje niet nat wordt en het omkleden is gemakkelijker (zeker als de faciliteiten ontbreken) doordat je onder je droogpak een onderpak of thermokleding draagt. Onder een natpak draag je je zwemkleding.

 

Stomacap

Je kunt een stomacap gebruiken, tezamen met een sportcorset/ breukband of normale stomaband en er zijn ook caps met een gordel. De cap kan je stoma beschermen en een ruimte creëren onder je pak waardoor je pak niet direct tegen je stoma aandrukt. En een breukband kan een breuk voorkomen bij bijvoorbeeld het tillen van je duikuitrusting. Want dat laatste is aardig zwaar. (merk: Basko)

 

Lood

Als je loodgordel op het stoma drukt, kun je het lood in loodpockets in je trimvest doen (geïntegreerd lood, zakjes achterop het vest), of bijvoorbeeld aan je fles of lood aan je enkels. Test waarmee jij het beste drijfvermogen behaalt onder water. Voordeel van geïntegreerd lood is dat je je buddy dat lood naar de waterkant kunt laten dragen, zodat je die extra kilo's pas daar bij je uitrusting voegt. Je hebt tegenwoordig allerlei soorten vesten te koop, waarbij je bij de aanschaf kunt letten op de pasvorm zodat hij je stoma vrijhoudt.

 

Gore-Tex filtermembraan

Als je nat duikt (met een natpak, hierbij zorgt een dun laagje onder het pak voor de isolatie), kun je het filter afplakken met een Gore-Tex filtermembraan. Als je dit ronde plakkertje op de filteropening plakt blijft het filter ook onder water droog, terwijl de gassen toch gewoon naar buiten kunnen. Kijk voor dit filter en verdere tips zoals bijvoorbeeld de plak rondom afplakken, bij het onderwerp zwemmen.

 

Nitrox

Nitrox (of EAN: Enriched Air Nitrox) is een verrijkte lucht waarin een verhoogde concentratie zuurstof zit. Voordeel is (naast natuurlijk de standaard voordelen als langere bodemtijd) dat er minder stikstof in het mengsel zit, iets wat het lichaam na de duik weer af moet breken. Mensen die lichamelijk iets mankeren blijken hier vaak voordelen bij te hebben; de duik kan minder energie kosten en je hebt na de duik een minder vermoeid en suf gevoel. Dit moet je zelf ervaren of dit ook zo voor jou werkt.

 

Je duikuitrusting kan overigens flink zwaar zijn, dus schroom niet om hulp te vragen (je hebt tenslotte een buddy) om ze naar het water te tillen!

 

Lees de ervaringen met duiken

Bron foto's: Eliene en Patrick

  

 

×