Voldoende stomamateriaal

  •   Neem voldoende stomamateriaal (liefst 2x zoveel als je thuis nodig hebt) mee op vakantie. In een warm land zul je meer materiaal gebruiken dan in een koud land. Redenen voor meer materiaalverbruik kunnen zijn: ander klimaat, meer transpireren, andere voeding, veel zwemmen etc.
  •  Ga je naar een warm land of is het een actieve vakantie? Neem dan extra afplakmateriaal mee zoals halve manen.
  •  Neem, als je irrigeert (spoelt), ook voldoende stomamateriaal mee. Op vakantie kan het irrigeren soms niet het gewenste resultaat opleveren.

Stomamateriaal meenemen & bewaren

  •  Haal de plakken & zakken uit de dozen en doe ze in hersluitbare zakjes of seal ze in, dat neemt minder ruimte in. Bij veel leveranciers doen ze dat automatisch voor je als je zegt dat je op vakantie gaat.
  •  Verdeel het materiaal (zeker als je gaat vliegen/ busreis) over meerdere tassen/ koffers en ook in je handbagage, voor als er eventueel bagage zoekt raakt.
  •  Je huidplakken kunnen smelten bij een warmere temperatuur dus laat ze niet in een hete omgeving (bus, auto, hotelkamer, tent) liggen. Het verstandigst is om al je stomamateriaal in een koelbox/ tas mee te nemen, denk ook aan koelblokken!
  •  Een handig tasje waar je een aantal huidplakken in kunt doen is die van Frio. Wij hebben een aantal modellen getest, en het expeditiemodel is het meest geschikt qua maten. De binnenhoes leg je 10 minuten in het water, waarna het stolt en het minimaal 48 uur je huidplakken koel houdt. Het binnenhoesje voelt een beetje klammig aan, waardoor het verstandig is om de huidplakken in een wegwerpzakje te doen en deze weer in het binnenzakje. Dit tasje is via onze webshop te bestellen.

 

Noodbestelling

  •   Neem de bestelnummers van je materialen mee en het telefoonnummer van je stomaverpleegkundige. Denk ook aan de alarmcentrale van je leverancier, in noodgevallen leveren ze zelfs op je vakantieadres in binnen- en buitenland (vraag dit van te voren bij je leverancier na!). Of vraag thuisblijvers van tevoren of ze bij noodgevallen materiaal naar je vakantie adres op willen sturen.
  •  In het buitenland is het soms lastig uit te leggen om welk product het gaat, handig is daarom om ook foto's mee te nemen van de producten die je gebruikt.
  •  Vraag van tevoren bij je leverancier of ze eventueel een pakket naar je binnen- of buitenlandse verblijfplaats kunnen sturen. Informeer ook bij je ziektekostenverzekeraar naar de vergoedingen daarvan. Stomamateriaal is verkrijgbaar bij bijna elke buitenlandse apotheek (herkenbaar aan het groene kruis). Levering duurt ongeveer 2 dagen en de rekening kun je achteraf declareren bij je zorgverzekeraar (dat laatste geldt zeker voor buiten Europa).
  •  Er bestaat de mogelijkheid om zelf je stomamateriaal naar het verblijfadres in het buitenland te sturen. Maak hierbij gebruik van de voordelen van post restante. Geef je materiaal voor je vertrek af bij een postkantoor in je buurt en laat dit sturen naar en postkantoor op je vakantiebestemming. Daar kun je het pakket weer afhalen.
  •  Ook kun je met het hotel waar je verblijft afspreken dat je het stomamateriaal daarheen stuurt en ze het pakket zorgvuldig bewaren tot je komst.

Algemene tips

  •  In een warm land kan het dragen van een gordel om je stoma of een breukband je extra zekerheid bieden in verband met het loslaten van de plak. Ook bestaan er producten die de hechtkracht van de plak versterken.
  •  Ga je op wintersport? Houdt er rekening mee dat de kleeflaag van de huidplak op kamertemperatuur moet worden gebracht voordat je hem opplakt.
  •  Neem, als je dit prettig vindt, een matrasbeschermer mee zodat als je een lekkage krijgt het matras in bijvoorbeeld het hotel niet vies wordt. Bij de meeste leveranciers zijn deze te bestellen. Kijk even bij je zorgverzekeraar voor de regels omtrent de vergoeding. Ook zijn ze bij diverse winkels (betaalbaar) te koop, zoals bijvoorbeeld de Action en Ikea. Ook ideaal om mee te nemen als je op vakantie gaat. (Merk: links Hygion via ons initiatief Design your stoma, rechts Action)

 

Spoelen, katheteriseren, nachtzak

  •  Moet je jezelf katheteriseren, gebruik dan tijdens je vakantie katheters voor eenmalig gebruik.
  •  Irrigeer (spoel) je darmen in tropische landen uitsluitend met mineraalwater (zonder koolzuur) uit flessen (eventueel verwarmt met een dompelaar) of gekookt water (wel afgekoeld tot 37 graden, eventueel met koud water uit een fles mengen). Je darmen kunnen namelijk een gedeelte van het ingebrachte water opnemen in je lichaam.
  •  Neem, als je irrigeert, een (vlees)haak mee om de spoelzak aan op te hangen en eventueel een touw.
  •  Indien je op vakantie te maken hebt met een boxspring een tip van Marja om de nachtzak op te hangen: "Wij een kleerhanger met dwarsbalk gebruikt en die tussen de twee matrassen gelegd. De stang fungeerde als ophangbeugel. Sindsdien zit de kleerhanger in onze koffer omdat de meeste hotels tegenwoordig boxsprings hebben".

Zwemmen

  •  Er bestaan waterdichte safe bags voor bijvoorbeeld je mobiele telefoon, maar in deze tas kun je natuurlijk ook je stomamateriaal kwijt als je bijvoorbeeld gaat zwemmen of kanoën.
  •  Ook bestaan er kleine zakjes en kun je het filter afplakken met een Gore-tex filtermembraam ter bescherming, zodat ook na het zwemmen je filter nog werkt.
  •  Ga je zwemmen? Er is speciale zwemkleding voor stomadragers verkrijgbaar. Ook zijn er diverse soorten zwembanden op de markt, onder andere te bestellen via ons initiatief Design your stoma.

 

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.