Verstopping

Een verstopping kun je onder andere krijgen als gevolg van een onverteerbare prop die voor de opening van je stoma vastzit. De prop kan ontstaan door het niet goed kauwen en fijn snijden van bepaalde voedingsmiddelen of als de darm bijvoorbeeld vernauwd is. Bij een ileostoma heb je de meeste kans op zo'n verstopping. Bij een erge verstopping kan er soms wel een paar uur geen ontlasting uit de stoma komen. Vaak heb je dan last van:

  •  Erge buikpijn
  •  Krampen
  •  Een opgezet stoma
  •  En kun je ook misselijk zijn of zelfs moeten overgeven 

Lees hier tips m.b.t. misselijkheid.

 

Veel drinken en de buik masseren rond de stoma kan helpen. Ook kun je je stoma spoelen met water in de hoop dat de prop losschiet. Als de verstopping te lang aanhoudt moet je contact opnemen met je arts of stomaverpleegkundige.

Lees meer over een verstopping.

Bekijk de voedingslijst voor de producten die een verstopping kunnen veroorzaken.

 

Tips m.b.t. voeding

Het is (vooral bij een ileostoma) belangrijk om rustig te eten, het voedsel goed fijn te snijden of te schillen, indien je hier last van krijgt de pitjes en velletjes van bijvoorbeeld fruit te verwijderen en alles goed te kauwen. Let er ook op dat als je bijvoorbeeld een Bounty eet, je er een glas drinken bij neemt, want het kokos zwelt namelijk op. Dit geldt ook voor amandelspijs. Test het voorzichtig uit want er zijn al mensen in het ziekenhuis beland door het eten van kokos of spijs. Een tip is om bij een verstopping een glas wijn te drinken, dat zou de darm prikkelen zodat die weer aan het werk gaat. Maar dit laatste is niet wetenschappelijk bewezen.


Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.