Wat doe je als je stomamateriaal over hebt, bijvoorbeeld doordat je van product veranderd bent, of als de stoma is opgeheven? Als de producten onbeschadigd en compleet zijn, kun je ze (indien het om een korte termijn gaat) terugsturen naar je leverancier. Die neemt ze dan weer retour. Vaak hebben ze hiervoor een antwoordnummer zodat je geen verzendkosten hoeft te betalen. Deze teruggestuurde materialen worden dan weer verrekend met de zorgverzekeraar.

 

Naar leverancier

Je kunt stomamateriaal dat niet compleet is of met een beschadigde verpakking soms ook terugsturen naar je leverancier. Deze materialen kunnen gebruikt worden als monstermateriaal. Je stomaverpleegkundige of de thuiszorgorganisatie kan ook erg blij zijn met deze materialen. Overleg dit met hen zodat je weet of ze dit kunnen gebruiken.

 

Derdewereldlanden

Deze materialen kunnen ook beschikbaar worden gesteld via goede doelen aan lotgenoten in het buitenland. In Roemenië, Rusland en de Oekraïne bijvoorbeeld is er een ernstig tekort aan stomamateriaal. Hier in Nederland vinden we bijvoorbeeld de doorzichtige zakjes of zakjes zonder zo'n zacht stofje (non-woven) al veroudert, in ontwikkelingslanden worden deze zakjes met veel enthousiasme ontvangen. Vaak moeten die mensen zelf iets in elkaar knutselen en als er al stomamateriaal beschikbaar is, moeten ze dat meestal uit eigen zak betalen.

 

Halve kokosnoot

Op de afbeelding hieronder zie je bijvoorbeeld hoe een meisje uit Indonesië een halve kokosnoot als opvanghulpmiddel gebruikt bij gebrek aan beter, wat hebben wij dan een luxe. Ook hiervoor kun je soms de materialen naar een leverancier opsturen, deze zorgen ervoor dat ze via een reguliere stichting naar derdewereldlanden gaan. (Bron afbeelding: het boek 'Baas op eigen buik')

 

Stomamateriaalover.nl

Onze website Stomamateriaalover.nl is ontwikkeld voor en door stomadragers en hun omgeving. Zodat mensen die materiaal over hebben, om wat voor reden dan ook, deze gratis (tegen verzendkosten) ter beschikking kunnen stellen voor mensen en goede doelen die daar enorm mee geholpen zijn. Ook kun je er een gezocht oproep plaatsen, als stomadrager maar ook als goed doel. En je vindt er praktische informatie wat je allemaal kunt doen met overtollig stomamateriaal. Ook kun je je materiaal aanbieden of vinden via onze bijbehorende Facebookpagina.

 

We hebben aan onze achterban gevraagd wat zij met hun overtollige stomamateriaal doen.

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.