logo stomaatje alles over stomas

Verzorging

Indien je slecht kunt zien kan de verzorging een obstakel zijn. Een handigheidje om de huidplak op de juiste plek te krijgen is de volgende: Maak van pvc een buisje welke precies door de opening van de huidplaat past (dus de grootte van je stoma). Maak de randjes van dit buisje goed glad om beschadiging van de huid, stoma en/ of het materiaal te voorkomen. Nadat je de beschermfolie hebt verwijderd schuif je de huidplak over het buisje. Op de tast kan het buisje rondom de stoma worden geplaatst, waarna de huidplak op de huid wordt geschoven.

(Bron tip en afbeelding: Combicare)

 

 

Stomamateriaal

Het is handig om een tweedelig systeem te gebruiken. Hierbij hoef je de plak minder vaak te vervangen, welke het lastigst is qua verzorging. Het zakje is een stuk gemakkelijker te vervangen. Na het aanbrengen van het zakje is het belangrijk even te testen of hij goed is bevestigd door eraan te trekken. Zoek uit welk systeem je het gemakkelijkst vindt; je hebt systemen waarbij je het zakje en plak met lichte druk op elkaar kunt klikken, kunt plakken, of de zogenaamde Tupperware systemen waarbij er wat meer druk nodig is.

Indien de verzorging echt niet zelf lukt kun je hulp aanvragen van een gespecialiseerd verpleegkundige die je thuis komt helpen.

(Bron afbeelding: Dansac)

 

Lees de ervaringen van stomadragers met een extra handicap

 

 

×