Naam voor je stoma

 

Welke naam heb jij je stoma gegeven?

Veel mensen geven hun stoma een naam, bewust of onbewust. Bij de één is er over de naam nagedacht, bij de ander kwam hij als vanzelf. Soms kan het geven van een naam aan iets het gemakkelijker maken. Dichter bij jezelf, persoonlijker. Heb je de film "Cast away" met Tom Hanks gezien? Hij moet zien te overleven op een onbewoond eiland. Hij vindt er een volleybal die hij een naam geeft, "Wilson". Hij praat met Wilson en geeft hem een gezicht. Het kunnen aanspreken van iets, al zegt het niets terug, kan een enorme opluchting zijn.

 

 

Heb jij je stoma ook een naam gegeven en wil je die met ons delen? Vul dan het formulier in!

 

Filter 
Naam voor je Stoma Uitleg
Thing Ik noemde mijn stoma (Indiana Pouch) in het begin altijd 'dat ding'. Dit was vooral in de tijd dat ik het allemaal nog niet geaccepteerd had. Gaandeweg werd Thing (van de Adams Family). Ik ben nl. ook liefhebber van Fantasy, waaronder de serie Wednesday.
Octo Octo (piemelneus) van SpongeBob De kids hebben deze naam bedacht. De stoma zou er veel op lijken...
Wuppie Was niet van plan om mijn stoma een naam te geven, vond dat onzin. Maar toen ik hem voor het eerst zag, een prachtig, stoer kleintje, zei ik: ‘Ooo wat is ie mooi, het is net een Wuppie….’ En Wuppie is het gebleven.
Bop Bewust onbewust poepen
Gurbe Ik zei tegen de thuiszorg 3 jaar geleden na de operatie dat mijn stoma een Friese naam moest hebben, Gurbe zei ze direct. Oké zodoende, kunnen mensen mij vragen hoe gaat het met je en Gurbe ?
Chanel Gewoon...alles wat eruit komt stinkt verschrikkelijk. Chanel is mijn favoriete parfum en een gewone naam vond ik maar niks. Chanel dus, naar mijn favoriete parfum, maar ook mijn vriendin die me het leven heeft gered. Chanel staat al 25 jaar aan mijn zijde, en heeft me nog niet in de steek gelaten.
Etter Ik heb hem zo genoemd omdat ik onverwachts geopereerd ben, en daarbij is het een problematische stoma. Continue lekkages, huid helemaal kapot en pijnlijk. En als ik hem verzorg dan blijft die etterig doen.
Knorrie Deze naam heb ik mijn stoma gegeven toen die dubbelloops was en op een varkensneusje leek. Ik ben en blijf het stoma knorrie noemen ondanks die nu eindstandig is
Pippi Mijn colostoma heet vanaf de operatie: Pippi. Van het tv programma: Pippi Langkous. Ze zei vaak: 'ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het kan.' En ze bemoeit zich overal mee. Tijdens gesprekken geeft zij vaak haar mening door te gaan pruttelen. Na het eten laat ze weten dat zij lekker heeft gegeten.
pruttel Omdat hij soms pruttelt . Helaas soms ook op momenten dat het niet goed uitkomt bijvoorbeeld bij het bezoek van een ballet voorstelling
Pink Vanwege de donkerroze kleur heb ik haar de naam van mijn favoriete zangeres gegeven; een kleine, stoere vrouw die altijd zichzelf is gebleven en zo zie ik mijzelf ook wel. Ook in haar liedjes vind ik veel kracht en steun (ballads), en heel veel vrolijkheid en "kop op mentaliteit" in haar up-temponummers.
Zeeuws knopje Mijn stoma is mijn "Zeeuws knopje", ik ben Zeeuwse, vandaar
Zakkelien Mijn stoma heet Zakkelien. Die naam kwam als eerste bij me op na de operatie.
Janus Janus - mijn nieuwe anus :). Ik zag m er nog niet bijstaan, al zie ik wel ook veel andere mooie namen en verhalen. Laten we vooral de humor erin houden!
Poepelotje Mijn ileostoma noem ik Poepelotje. Ze poept behoorlijk veel, vandaar die naam. mijn urinestoma noem ik Plasselientje. Ook zij produceert heel wat liters per dag maar ik mag haar graag omdat ze mijn leven teruggaf!
humpie dumpie Heb mijn ileo stoma nu 10 jaar en vanaf dag 1 noem ik hem humpie dumpie waarom geen idee vond wel grappig
Suus Ik heb mijn stoma suus genoemd. Ik vond dat een lief koos naampje.
Kunstkont (spreekt voor zich denk ik...)
Annabel want: Het is niets zonder jou :-))
Roosje mijn kleindochters hebben het altijd over mijn roosje!!!! dus noemen wij het ook zo.
iloontje Vanwege een ileostoma. Dit heb ik ook verstuurd op de geboorte kaartjes haha. Mijn iloontje is geboren op 30 sept '14
Japie Op 30 mei 2012 kreeg ik vanwege endeldarmkanker mijn tijdelijke ileostomaatje. Het was vrij snel duidelijk dat hij Japie ging heten. Na 6 maanden ging Japietje weg en ondanks het wennen in het begin was ik daar toch ook heel verdrietig over. in juli 2013 bleek een rectumamputatie nodig en kreeg ik op 10 juli een definitief colostoma. Eerst vond ik haar een Emma, maar dat is zo plechtig. Nu heet ze
Suus Mijn stoma heeft een koosnaam gekregen : Suus Dank zij haar kan ik verder gaan met leven en genieten.
GEHEIME ZENDER!!! Is ontstaan na uitleg wat een stoma is aan mijn kleindochtertjes. Maar om andere mensen te zeggen dat oma een zakje poep aan haar buik had hangen vonden ze raar, dus spraken we af dat we tegen iedereen zouden zeggen: mijn oma heeft een geheime zender!!!
Martha "Ik heb nu bijna 2 jaar een ileostoma. Ik zeg altijd als ik haar moet legen, ik ga Martha uitlaten! Toen ik in het begin thuis nog pleegzorg kreeg om mijn plak te verwisselen, zie ik dat ook en terwijl ik weg liep..... hoorde ik zacht de ene aan de andere vragen , heeft ze dan een hond? Ik vond dat wel zo grappig,ik kan er nog om grinneken.
FrankenRose "Het was voor de operatie FrankenWurm, maar omdat mijn stoma niet ver uitsteekt en ze in het ziekenhuis steeds spraken over een 'roosje'. 'Franken' vanwege Frankenstein :-D"
framboosje "ik heb hem framboosje genoemd i.v.m de kleur en hij lijkt er ook wel een beetje op"
Jukjebullie "Mijn stoma heet "jukjebullie" . Jukjebullie staat in ons gezin voor iets heel liefs!!!"
Pukkie "Mijn ileostoma heeft de naam: Pukkie....."
pietje prut "pietje prut waarom ja dat kwam vanzelf omdat hij soms pruttelt"
Stommy "Mijn stoma heet Stommy. Ik vond het in het begin nog al stom..."
Elio Heb nu sinds 2 weken ileostoma en zijn naam is 'Elio' of ik zeg wel eens 'mijn eliooke'! In het begin vond ik hem maar een vies ventje, maar het went wel snel.
Suus "Ik heb het bedacht met een goede kennis van mij. Zo weten we waar we het over hebben. Een koos naampje."
Ferrari "Ik noem mijn stoma een Ferrari, hij is mooi rood en hij knetterd, bouwjaar 2003"
dingentje of schijtert "ik noem het verschillend ligt aan mijn bui! Soms noem ik hem dingentje of schijtert of soms zeg ik tegen zo van ben je weer lekker bezig geweest is overigens niet een naampje maar praat er wel af en toe tegen tja ben nou eenmaal prettig gestoord LOL"
BBB BBB; buitenboordblaasje
Harm "Toen ik net een stoma had hielp mijn man me met het verwisselen van de plak. Uiteraard begon het stoma net te produceren, bijna over zijn handen. Toen zei ik: Stay out of harms way (blijf uit de gevarenzone) Sindsdien heet mijn stoma Harm."
De nooduitgang "Omdat het ook werkelijk zo is."
Sjakie van de chocoladefabriek! "Mijn lifesaver + best friend heet: Sjakie van de chocoladefabriek!"
Vlinder "Mijn stoma heet vlinder omdat de betekenis toepasselijk is in mijn leven vlinder staat voor: transformatie,leven,dood en wederopstanding"
Manneke Pis "De urinestoma van mij noem ik "Manneke Pis" omdat hij constant actief is en zeker bij het vervangen van het opvang materiaal, hij blijft maar produceren."
Roosje Piestmetstraal "Net als mijzelf moest mijn urostoma een voor- en achternaam krijgen. Het is een mooi roosje en aangezien ze een flinke straal kan produceren als ik aan het verschonen ben...."
Roosje "Ik noem mijn Indiana pouch urinestoma Roosje, omdat als je er naar kijkt het op een lief klein rood roosje lijkt."
piemeltje "Ik heb het mijne piemeltje genoemd want hij is soms bijna even lang als die van mijn vriend. Probeer daar dan maar aan te tippen: een vrouw met een zak en een langere (whahaha)."
Willy Wonka's bubble machine "Ik ben leraar en na mijn operatie was ik aan het dubben over hoeveel en wat ik de klas zou vertellen. In die tijd had ik veel problemen met gas dus legde ik aan de klas uit dat ik was geopereerd en soms zou klinken als "Willy Wonka's bubble machine". Het resultaat is dat ik eigenlijk niet meer van die naam af kom. Het is geen "menselijke" naam, maar hij past bij mij."
Mick "Toen ik in het ziekenhuis lag en net mijn stoma had gekregen, vertelde iemand me dat ik mijn stoma een naam moest geven. Eerst vond ik het een raar idee maar uiteindelijk besloot ik het toch te doen. Dus zat ik een aantal seconden naar mijn nieuwe stoma te kijken terwijl de perfecte naam in me opkwam: Mick. Genoemd naar Mick Jagger. Want het leek net alsof de lippen van Mick uit mijn buik staken"
Meredith "Ik heb mijn 6 maanden oude stoma "Meredith" genoemd. Dit is afgeleid van het Franse "merde", ook wel sh*t. Ik vind het leven gemakkelijker door haar een beetje persoonlijker te maken, al wens ik soms dat ze even stil is!"
cul de sac "Ik heb mijn stoma "cul de sac" genoemd. Ik ben Franse dus ik zal het even uitleggen: cul betekent kont en sac betekent zak. Het koste me 4 jaar om een gepaste naam te verzinnen!"
Bert "Ik heb mijn stoma al 22 jaar, ik kreeg hem op mijn 9de. Ik heb hem Bert genoemd, naar Bert en Ernie, waar ik in die tijd helemaal gek van was."
Herbie "Ik heb mijn stoma 11 jaar nu, en heb hem Herbie genoemd. Ik weet eigenlijk niet waarom ik hem zo heb genoemd, maar het helpt me de stoma te accepteren als een vriend en niet als een vijand. Ik heb soms interessante conversaties met Herbie als hij actief is, zelfs mijn man praat af en toe met hem."
humpie dumpie "Mijn stoma heet humpie dumpie omdat hij zo klein is en negen van de tien keer zijn eigen leven leidt."
little redheaded guy "Ik heb een nieuwe toevoeging aan mijn leven (enkel 3 maanden oud) en ik heb hem "little redheaded guy" genoemd. Ik weet zeker dat het een vent is, omdat een vrouw nooit zo onvoorspelbaar zou zijn."
Phil the bag "Ik kreeg mijn stoma toen ik 17 was en noemde hem "Phil the bag". Op mijn 29ste ging ik trouwen met, jawel, Phil! Hoe toevallig. Ze zijn allebei onvoorspelbaar en maken me vaak aan het lachen."
Sjaak "De mijne heet Sjaak. Soms noem ik hem bemoeial als hij begint te pruttelen terwijl ik in een gesprek zit."
Winnie de Poop "Ik zit op een forum en daar hadden we een weddenschapje wat de naam van m'n stoma zou worden. Uiteindelijk is het Winnie de Poop geworden."
Tommy "Ik krijg mijn urostoma pas volgend jaar, maar mijn dochter heeft hem al een naam gegeven: "Tommy". Deze naam heeft ze gekozen omdat het volgens haar op een geplette tomaat lijkt."
Roosje "Mijn stoma heet Roosje. Als Roosje moppert dan zeg ik: laat dat nu Roosje! Ik weet dat jij mij begeleidt tot aan de dood."
Vesuvius "Mijn stoma heet Vesuvius, omdat hij op de meest onverwachtse momenten hevig losbarst!"
Snuit en spuit "Snuit is de naam van mijn ileostoma, omdat hij op een neus lijkt. Spuit is de naam van mijn urostoma, omdat hij precies gaat spuiten als ik mijn zakje wil verwisselen. Ik noem ze SS als afkorting."
Stella "Met geen andere reden dat ze lijkt op een Stella. Ik praat vaak tegen haar, vooral wanneer is luidruchtig is. Ik denk dat iedereen die me hoort denkt dat ik gek ben! We zijn nog niet zo lang samen maar ik waardeer het goede werk dat ze doet en de pijn die ze uit mijn leven heeft weggehaald. Bedankt
Ankh "Ik heb mijn stoma Ankh genoemd, naar het Egyptische symbool voor leven. Omdat mijn stoma dit precies voor mij betekent: het resultaat (symbool) van een levensreddende operatie door mijn door cu aangetaste darm te verwijderen."
mijn trompettertje "Ik noem haar "mijn trompettertje" omdat ze soms heerlijk kan trompetteren. Niet altijd leuk natuurlijk... maar over het algemeen doet ze het (tot nu toe) GELUKKIG niet op ongelegen momenten. Maar als dat gebeurd weet ik er, geloof ik, nu wel mee om te gaan."
Henry "Ik wist dat hij 24/7 bij me zou zijn, dus wilde ik het een naam geven. Het is een deel van mijn leven plus wanneer ik mijn assistente e-mail of een nieuwe plak op moet doen, weten ze precies wat ik bedoel; het maakt mijn leven eenvoudiger. Ik raad daarom ook iedereen aan je stoma een naam te geven.
kabouter Plop "De mijne heet kabouter Plop. Zo klein is die stoma van mij en soms trekt ie naar binnen dan moet je 'm met je vergroot glas gaan zoeken."
Angus "Mijn stoma is naar mijn zoon "Angus" genoemd. Naar een opening die ik niet meer heb! (hint: haal de G weg ;)"
Rosebud of Butthead "Ik vind haar op een zee anemoon lijken: de manier waarop ze zich beweegt en waarop ze zich uitstulpt en weer intrekt. Maar ik kon geen naam verzinnen van een zee anemoon. Dus daarom noem ik haar Rosebud wanneer ik blij met haar ben, en Butthead als als ze vervelend doet."
chupa chup "Mijn stoma heet "chupa chup". Toen ik net mijn stoma had gekregen en ik nog in het ziekenhuis lag, zei mijn broer: "laat eens zien hoe het eruit ziet". Ik had toen nog zo'n doorzichtig zakje van na de operatie. Hij zei: "dat lijkt wel een chupa chup lolly!". Sindsdien is het mijn eigen chupa chup,
piemeltje "Eh gewoon mijn piemeltje... Mijn vriend één en ik heb er sinds februari dit jaar ook één. Hij groeit en krimpt!"
Joepie de poepie "Ik noem mijn stoma "Joepie de poepie". Al mijn familie en vrienden weten van mijn stoma en om er zo vrij mogelijk over te praten, vond ik dit wel een gepaste naam."
Sjeng "Ik heb mijn stoma Sjeng genoemd (Limburg voor jan)"
Willempie "Naar het liedje van André van Duin. Willempie hoor je overal, het is en blijft een raar geval. Iedereen in mijn omgeving weet wie ik bedoel als ik zeg: Willempie heeft aandacht nodig of Willempie is weer vervelend. Vreemden weten niet wat ik bedoel, maar mijn man weet genoeg."
Hij heette eerst Adje en nu Arthur "Ik heb al tot 2x toe een colostoma gehad en heb ze vernoemd naar de chirurg vernoemd die hem heeft aan gelegd :) Hij heette eerst Adje en nu Arthur lol"
Pruttelroosje "Schoot me gister ineens te binnen. Had de dag ervoor pittige gegeten waardoor die gisteren maar bleef pruttelen."
Waterroos " Waterroos heeft veel water nodig om te blijven groeien."
stinkertje "Ik heb een colostoma gehad en mijn vriend noemde hem of haar (ben er nooit achter gekomen wat het nou was) "stinkertje" . Nou ja, het is niet zo moeilijk om te raden waarom..."
naar de chirurg vernoemd die hem heeft aangelegd. "Toen ik hoorde dat ik een tijdelijke ileostoma kreeg heb ik m'n stoma ook een naam gegeven. Ik heb de stoma naar de chirurg vernoemd die hem heeft aangelegd. Binnenkort ben ik de stoma kwijt en het kan goed zijn dat ik hem nog ga missen ook, heeft toch ruim 3 maanden op mijn buik gezeten."
ELSje "Ik heb mijn stoma de naam "ELSje" gegeven :-) Het is de afkorting van Een Lief Stomaatje! De verpleegsters vonden haar er goed en mooi uit zien en ze is niet zo groot, dus heb ik haar deze naam gegeven."
Mijn vulkaan "Ik noem het "mijn vulkaan", omdat de eerste keer dat ik hem zag ik onder de morfine zei: het lijkt wel een vulkaan !!!"
Sportuitlaat "Omdat ik me nogal bezig houd met motoren en auto's, vond ik het wel grappig om mijn stoma "Sportuitlaat" te noemen. Gewoon een stukje van mijn eigen lijf "gepimpt". En een tekst voor op mijn zakje zou dan zijn: "Biohazzard, creation of new species in progres" met zo'n biohazzard logo er bij."
Roosje "Mijn stoma noem ik roosje omdat het echt op een klein roosje lijkt."
Sthoma "Ik zelf heb geen stoma maar mijn neefje wel. Omdat ik het zelf in het begin best wel lastig vond om over te praten heb ik het toen maar een naam gegeven. Zijn vogel, heette Sthoma (mijn neefje heet Thomas, vandaar de spelling) en zo noem ik ook zijn stoma :) Veel leuker!"
Mira "Ik heb er nog geen, maar waarschijnlijk krijg ik die wel. Om een naam te verzinnen, hebben we het woord "urinestoma" door elkaar gehusseld, en daar zoveel mogelijk namen van gemaakt (een meisjesnaam moest het worden, ik ben nl. ook een meisje). Daar vonden we "Mira" het leukst van.
Buideltje "Ik noem haar 9 van de 10 keer BUIDELTJE! Dit omdat ik "stoma" een rot woord vind. Als mijn vriend bij me is zegt ie meestal; "Ah mijn buideltje, hoe is het met mijn buideldiertje? Ben blij dat hij hier ook goed mee omgaat! Maar mijn Buideltje zal ik altijd bij me dragen!!!!"
Chanel nr 5 "Mijn stomazakje gaat binnenkort Chanel nr 5 heten. Waarom??? Omdat veel mensen bij het woord stoma denken dat er vaak een vieze geur vanaf komt! Dat is natuurlijk grote onzin dus vandaar een HEERLIJKE naamgeur. Groetjes van een bijna stomadraagster uit de Betuwe."
Flipper "De stoma heb ik Flipper genoemd omdat ik direct na de operatie van die kwetterende geluidjes hoorde die je een dolfijn hoort maken. Het was het eerste wat spontaan in mij op kwam."
Joep (poep) en Freddy (fistel) "Onze zoon Jarne is 4 jaar, en heeft nu een half jaar een stoma,en daarnaast een slijmfistel. Moeilijk te benoemen. Dus gelijk kregen ze beiden een naam: Joep (poep) en Freddy (fistel). Als we nu bij de chirurg voor controle komen, vraagt die aan Jarne, en hoe gaat het met Joep en Freddy?"
De nooduitgang "De nooduitgang", het waarom lijkt me wel duidelijk!!"
reutel "Ik noem mijn stoma de reutel, omdat het soms flink tekeer kan gaan in het zakkie."
Fred "Mijn urostoma heet Fred, omdat alle dieren van de familie van mijn echtgenoot zo heten. Mijn colostoma heet Steve, genoemd naar iemand die ik ken en behoorlijk vies is."
Stinkerbell "Mijn stoma heet Stinkerbell.... omdat ik helemaal gek ben van Tinkerbell en ja, nu stink ik soms beetje dus word het Stinkerbell... !!!"
Jantje "Mijn stoma heet Jantje. Dit naar de schrijver Jan Wolkers met het boek "Een roos van vlees". Overigens is het al Jantje 2,( Jantje 1 heb ik 3 maanden gehad) en ik heb hem al bijna 2 jaar."
Stompie "Mijn stoma heet Stompie. Een verbastering van stompje wat betekent "een overschietend eindje". De rest is gelukkig binnen gebleven, die doen het grote werk. Stompie hoeft alleen maar te spugen. Soms
ipoep "Ik heb hem net een week en noem het mijn nieuwste gadget, de iPoep. Net als mijn iPod heb ik em altijd bij me :-)"
Jan Doedel "Die van mij heet JAN DOEDEL!! Mijn dochter heeft die naam bedacht, omdat mijn darm laatst 10 cm uit buik stak. Sindsdien is het JAN DOEDEL"
tomaatje "Ik zou mijn stoma tomaatje willen noemen omdat hij nog zo mooi rood is!"
Fritsel "Hij heet Fritsel en het is een echte bouwvakker (volgens mij afkomstig uit Oost-Duitsland), want ik geef hem maar een beetje input en het eindresultaat is echt vakwerk en van zeer hoge kwaliteit..."
stommie "Ik heb mijn ileostoma nu 7 weken en mij is nooit verteld dat het goed was om hem een naam te geven. Ongemerkt ben ik hem rondom mijn vrienden toch stommie gaan noemen, vooral als hij weer eens flink aan het pruttelen is als ik in een stille ruimte zit!"

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.