logo stomaatje alles over stomas

De geschiedenis van de pouch en continent stoma

In een poging om het dragen van stomahulpmiddelen overbodig te maken, ontwikkelde de Zweedse chirurg Nils Cock uit Göteborg na jarenlang dierexperimenteel onderzoek in de jaren ’70 een continent stoma. Een inwendig reservoir werd in de buikholte gemaakt van aan elkaar gehechte stroken dunne darm. De patiënt moest het reservoir legen met een katheter door een opening in de buikwand.

 

Lekkage

Lekkage bleef een probleem. In 1972 loste hij dat probleem op door een soort klepje bij de stoma-uitgang te ontwerpen, wat een lekkage-proof mechanisme bleek. In 1976 kwam professor Kock naar Nederland om tijdens het tienjarig jubileum van de 'Harry Bacon Club' zijn techniek en ervaringen met de operatie uiteen te zetten.

 

Dunne darm op anus

De Kock’s pouch zorgde ervoor dat sommige mensen een andere keus hadden, maar het was nog steeds een groot verschil met het normaal naar het toilet gaan. De Berlijner Rudolph Nissen had in 1933 een patiënt waar bij hij de dikke darm moest verwijderen. Hij hechte daarna de dunne darm op de anus waardoor de patiënt geen stoma nodig had. Helaas zorgde diarree ervoor dat veel mensen niet tevreden waren met deze techniek.

 

Peck

In een poging de diarree te verminderen creëerde Peck in 1971 een reservoir (pouch) van het laatste stukje van de dunne darm. Hiermee werd de opslagfunctie van de endeldarm nagebootst waardoor het probleem met de diarree werd opgelost. In Nederland leerde Dr. Lens in de jaren 1979 en 1981 de techniek van professor Kock. Medio 1991 heeft hij inmiddels 100 continent ileostoma's en 25 continent urostoma's aangelegd. In 10% van de gevallen traden complicaties op.

 

Pouch alfabet

In 1978 beschreven Parks en Nicholls uit Engeland de aanleg van een pouch, als de eerste keus bij colitis ulcerosa, waardoor een ileostoma overbodig werd. De pouch die Parks beschreef heeft inmiddels plaatsgemaakt voor de J-pouch en de W-pouch. Deze zijn makkelijker aan te leggen en ze hebben een grotere opslagcapaciteit. Vele chirurgen ontwikkelden een eigen techniek welke bekend staan onder het 'pouch alfabet' zoals de J, S, W en H. Bron afbeelding: het boek 'Een kwart eeuw stomazorg in Nederland')

Andere technieken

Inmiddels zijn er nog veel meer technieken ontwikkeld om de mensen met darmziekten zo goed mogelijk te kunnen helpen; zoals de INRA, een soort darmslijmvlies transplantatie van de endeldarm. En de dynamische gracilis plastiek, waarbij er een nieuwe kringspier wordt gemaakt van een spier uit het dijbeen. Wie weet wat de artsen in de toekomst verder nog allemaal zullen uitvinden!

 

Lees de ervaringsverhalen over geschiedenis met een stoma

Mede gebruik gemaakt van de bron: Ostomy Association en het boek 'Een kwart eeuw stomazorg in Nederland'.

 

 

×