Naar huis

Hoe fitter je een operatie in gaat, hoe sneller je hersteld. Het is dus niet precies van tevoren te zeggen na hoeveel dagen je weer normaal kunt eten, je weer naar huis mag etc. Dit ligt natuurlijk aan het soort ingreep, de conditie van je lichaam, hoe snel je van alle slangetjes verlost bent enzovoorts. In principe kun je na het aanleggen van een stoma na 4 tot 7 dagen na de operatie het ziekenhuis weer verlaten. Met een laparoscopische operatie kan dit zelfs al eerder. Natuurlijk kan het zijn dat je minder snel hersteld, bijvoorbeeld door eventuele complicaties, waardoor het een stuk langer kan duren voordat je naar huis kan en mag.

 

Instructies

De dag dat je naar huis gaat krijg je nog een hele uitleg mee van de (stoma)verpleegkundige met instructies van wat je wel en niet mag doen (en indien je dit niet krijgt, vragen!). Ook krijg je voor de eerste dagen wat stomamateriaal mee. De stomaverpleegkundige zal voor een machtiging zorgen en die naar een leverancier van stomamateriaal sturen, zodat alles is geregeld voor als je weer thuis bent.

 

Thuiszorg

Ook kun je, samen met de maatschappelijk werkster of de transferverpleegkundige van het ziekenhuis, hulp regelen voor thuis (WMO). Dit kan huishoudelijke hulp zijn, verpleegkundige en persoonlijke zorg of bijvoorbeeld hulpmiddelen zoals een tijdelijke rolstoel, ziekenhuisbed of verhoogd toilet. Maar ook tafeltje dekje.

 

Transferverpleegkundige

Indien je denkt hulp nodig te hebben thuis, geef dit dan aan zodat de verpleegkundigen contact kunnen zoeken met de transferverpleegkundige. Deze kan een indicatie aanvragen bij de gemeente. Dit kan voor 3 à 6 maanden worden toegezegd. Indien je de hulp nog langer nodig hebt zul je een verlenging aan moeten vragen, dit kan in Zorg in natura (ZIN) maar ook in een persoonsgebonden budget (PGB), waarbij je zelf je hulp kunt regelen. Dit moet 6 weken voor de datum van verstrijken worden aangevraagd.

 

Lees de ervaringen van andere stomadragers met de stoma-aanleg en het herstel

  

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.