logo stomaatje alles over stomas

Resectie van het colon

Als er een stoma wordt aangelegd, is het meestal ook nodig om (een deel van) de dikke darm te verwijderen (resectie van het colon). De geneeskundige namen van deze technieken:

  •  Indien deze in zijn geheel wordt verwijderd spreek je van een totale colectomie, hierbij blijft de endeldarm over als stomp.
  •  Indien ook de endeldarm en anus worden verwijderd spreek je van een proctocolectomie.
  •  Bij een subtotale colectomie wordt er een groot deel van de dikke darm verwijderd.
  •  Bij een partiële colectomie wordt er een stukje dikke darm verwijderd.
  •  En ten slotte spreek je bij het verwijderen van de halve dikke darm van een hemicolectomie (en deze kan dus links of rechts zijn). 

 

Klassiek of laparoscopisch

Het verwijderen van de dikke darm kan gebeuren op de klassieke wijze waarbij de buik open wordt gemaakt, of via laparoscopie. Op welke wijze dit bij jou gebeurt ligt geheel aan de situatie in je buik, of je bijvoorbeeld al eerder bent geopereerd, de hoeveelheid verklevingen, de oorzaak van de operatie etc.

 

Dunne darm

Het kan ook zijn dat er een stuk dunne darm verwijderd moet worden (partiële ileum resectie). Ook hiervan kun je delen missen, het liefst 50 centimeter van het laatste deel of 2 meter van het eerste deel. Het lichaam blijkt zich aan te passen aan de nieuwe situatie, waardoor de rest van de darmen de werking van het ontbrekende deel overneemt en de spijsvertering door kan gaan. Als je minder dan 1/3 van de normale lengte van de dunne darm over hebt (de dunne darm is gemiddeld 6 meter), wordt het voor de dunne darm moeilijker om de benodigde voedingsstoffen op te nemen, en bij minder dan 1 meter dunne darm lukt het eigenlijk niet meer (short bowel syndrome).

 

Vitamine B12

Je kunt dus een groot deel missen, alleen bij voorkeur niet het laatste stukje van de dunne darm. Als je de laatste 20 centimeter van de dunne darm verwijdert, kun je een tekort krijgen aan vitamine B12. In dit stukje wordt deze specifieke vitamine namelijk opgenomen. Indien dit stuk dunne darm bij jou verwijderd dient te worden, is het verstandig om na de operatie je bloedwaarden te controleren en eventueel regelmatig vitamine B12 te (laten) injecteren zodat je hier geen tekort van krijgt. Lees hier meer over vitamine B12.

 

Lees de ervaringen met de verwijdering van de dikke darm en aanleg pouch.

 

 

 

×