IJzertekort (en uiteindelijk bloedarmoede) kan komen door bloedverlies bij een operatie, ontstekingen of als er een stuk darm verwijderd is (en dus minder goede ijzeropname). Een ijzerrijke voeding kan een tekort voorkomen of verminderen, maar bij een flink ijzertekort zul je toch bij je arts moeten zijn. Die kan je bijvoorbeeld ijzerpreparaten voorschrijven of een bloedtransfusie (in ernstige gevallen). 

Bij een ijzertekort kun je je onder andere moe voelen, duizelig zijn, hoofdpijn hebben en bleek zien. Een volwassen man heeft per dag 9 mg ijzer nodig; voor een volwassen vrouw is dat 15 mg. De ijzerbehoefte van vrouwen is hoger door het ijzerverlies met de menstruatie. Na de overgang is de behoefte aan ijzer dagelijks 8 mg.

 

IJzerrijke voeding

IJzerrijke voedingsmiddelen zijn:

  •  (Met name rood) vlees en vleeswaren
  •  Ei
  •  Vis
  •  Peulvruchten
  •  Noten en zaden
  •  Volkoren brood en volkoren graanproducten
  •  Aardappelen en groenten
  •  (Gedroogd) fruit

Daarnaast zijn er nog ijzerverrijkte producten zoals EverGreen, Milkbreak, FruitKick en Roosvicee Ferro. Floradix (te koop bij drogist) is ook een ijzersupplement. (Appel) stroop bevat veel ijzer.

 

Met vitamine C

Ook wordt aangeraden bij elke maaltijd een product te eten dat veel vitamine C bevat, omdat vitamine C de opname van ijzer uit plantaardige producten in de darmen bevordert. Rijk aan vitamine C zijn groente, vers fruit, aardappelen, vruchtensappen op basis van citrusfruit, en sappen waaraan extra vitamine C is toegevoegd. IJzer uit dierlijke voedingsmiddelen, zoals vlees, vis en kip, wordt beter in het lichaam opgenomen dan ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen, zoals brood, groente en peulvruchten.

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.