De verzorging van de stoma bij een baby verschilt niet veel van de verzorging bij een volwassen stomadrager. Eén groot verschil is natuurlijk wel dat de baby de stoma nog niet zelf kan verzorgen en dus de ouders of verzorgers dat voor hem of haar moeten doen.  

 

Ontspannen sfeer

Het is belangrijk om een zo ontspannen mogelijke sfeer te creëren zodat de baby rustig is.

  •  Dit kun je bereiken door hem of haar eerst te laten eten of drinken en daarna eventueel te beginnen met een bad (dat mag zowel met als zonder stomamateriaal.
  •  Denk er wel aan geen olie in het badwater te doen, de opvangmaterialen kunnen hierdoor niet goed meer aan de huid plakken.
  •  Ook een speen of iets van speelgoed kan helpen om de baby rustig te krijgen en houden.
  •  Het kan handig zijn om het verzorgen samen met een tweede persoon te verrichten, zodat de één het kind afleidt en de ander het stoma verzorgt. 

(Bron afbeelding: Dansac)

 

Babydoekjes worden afgeraden

Bij de verzorging wordt het door kinderstomaverpleegkundigen afgeraden om babydoekjes te gebruiken. De stoffen die aan het doekje zijn toegevoegd kunnen lekkages veroorzaken doordat deze doekjes vaak wat olie bevatten waardoor de opvangmaterialen niet goed meer aan de huid plakken. Ook kunnen er allergieën ontstaan door de onnatuurlijke ingrediënten als parfum. 

 

Opening aan de zijkant

Bij een baby is het aan te raden om het stomazakje zo aan te brengen dat het met de opening naar de zijkant hangt, zodat het gemakkelijk in de luier te legen is. Het is handig om een baby met een stoma een luierpakje of rompertje met druksluiting aan de onderkant te laten dragen, zodat de kleine het stomazakje niet los kan peuteren. (Bron afbeelding: Dansac)

 

Koorts en CF

Het stomamateriaal kan sneller loslaten als een kind veel transpireert, bijvoorbeeld als het koorts heeft. Zo ook bij Cystic Fibrosis (CF), hierbij gaat er veel zout via de huid verloren waardoor de hechting van de plak vaak moeizaam verloopt.

 

Reizen met een stoma

Neem een royale voorraad opvangmaterialen mee als je op reis gaat. Verandering van de omgeving of van de dagelijkse routine kan de draagtijd verkorten. Als je gaat vliegen neem dan ook opvangmaterialen in je handbagage mee.

Lees hier meer informatie rondom reizen en onderweg met een stoma 

Lees de ervaringen van ouders van een kindje met een stoma

 

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Activiteiten enquête

Wij horen graag waar de behoeftes van stomadragers liggen bij het meedoen aan activiteiten, en dat kan van een koffieochtend zijn, lasergamen of iets stomagerelateerds en alles daartussenin!

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.