Deze techniek is vernoemd naar de man die het in 1980 bedacht heeft: Paul Mitrofanoff, een Franse chirurg. Hierbij wordt een alternatieve urineweg aangelegd van een stukje blindedarm, dunne darm of urineleider. Indien dit gebeurt met de blindedarm heet de techniek Mitrofanoff (appendicovesicostomie), gebeurt dit met een stukje dunne darm dan noemt met dit een monti stoma.

 

Verbinding blaas met buikwand

Dit kanaal gemaakt van blindedarm, dunne darm of urineleider geeft een verbinding van de blaas met de buikwand, zodat je de blaas kunt legen met een katheter. Het kanaaltje wordt dichtgedrukt door de druk in de blaas. Op de buikwand komt een kleine opening, die lijkt op een "naveltje". Door dit naveltje kun je met een katheter een aantal malen per dag je blaas legen.

 

Continent stoma

Dit stoma is een continent stoma; je hoeft hierbij geen stomazakje te dragen. Deze techniek wordt vooral aangelegd bij kinderen met Spina Bifida. Als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit is katheteriseren via de navel een stuk handiger dan via de plasbuis. Net na de aanleg wordt er (tijdelijk) een siliconen staafje in het kanaaltje gebracht tegen het dichtgroeien. Toch kan er soms later nog een vernauwing optreden. (foto onder met dank aan Lobke)

 

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.