Een klysma is het inbrengen van vloeistof in de darmen via de anus. Via een speciale knijpfles of een zak met een slangetje eraan wordt er een vloeistof via de anus in de endeldarm gebracht. Een klysma kan worden gebruikt om de darmen te reinigen (bij een verstopping, voor een operatie, om gecontroleerd naar het toilet te gaan etc.), maar ook om een geneesmiddel in te brengen (farmacon)

 

Darmen worden geprikkeld

Bij het gebruik om de darm te reinigen krijg je tussen de vijf en twintig minuten na het inbrengen hevige aandrang en vaak ook kramp in je buik, waarna vloeistof en ontlasting naar buiten komen. De darmen worden geprikkeld waardoor er peristaltiek ontstaat. 

 

Klysma's zijn geen onschuldige hulpmiddeltjes maar echte geneesmiddelen met mogelijke bijwerkingen en -bij langdurig gebruik- gevaar voor gewenning (je krijgt er een 'luie' darm van). Gebruik ze alleen voor een korte termijn en op doktersadvies.

 

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Activiteiten enquête

Wij horen graag waar de behoeftes van stomadragers liggen bij het meedoen aan activiteiten, en dat kan van een koffieochtend zijn, lasergamen of iets stomagerelateerds en alles daartussenin!

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.