Een klysma is het inbrengen van vloeistof in de darmen via de anus. Via een speciale knijpfles of een zak met een slangetje eraan wordt er een vloeistof via de anus in de endeldarm gebracht. Een klysma kan worden gebruikt om de darmen te reinigen (bij een verstopping, voor een operatie, om gecontroleerd naar het toilet te gaan etc.), maar ook om een geneesmiddel in te brengen (farmacon)

 

Darmen worden geprikkeld

Bij het gebruik om de darm te reinigen krijg je tussen de vijf en twintig minuten na het inbrengen hevige aandrang en vaak ook kramp in je buik, waarna vloeistof en ontlasting naar buiten komen. De darmen worden geprikkeld waardoor er peristaltiek ontstaat. 

 

Klysma's zijn geen onschuldige hulpmiddeltjes maar echte geneesmiddelen met mogelijke bijwerkingen en -bij langdurig gebruik- gevaar voor gewenning (je krijgt er een 'luie' darm van). Gebruik ze alleen voor een korte termijn en op doktersadvies.

 

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 11 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Opblaas emoticon poepie in het zwembad

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

Vrouwenhand typt op computertoetsenbord

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

Logo: in een blauwe wimpel Design Your Stoma, boven en beneden een stippellijn die op een stickselnaad lijkt. Onderaan By Stichting Stomaatje

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.