Hidradenitis suppurativa (H.S., ook wel acne inversa, acne ectopica of ziekte van Verneuil genoemd) is een chronische (steeds op dezelfde plaats terugkerende) ontsteking van de haarzakjes en talgklieren. Hidradenitis komt uit het Latijn en betekent letterlijk zweetklierontsteking; hidros: zweet, adeno: klier, -itis: ontsteking. H.S. komt het meest voor in de oksels, de schaamstreek en onder borsten, maar kan ook op andere plekken voorkomen.

 

Talgklier raakt verstopt

De talgklieren raken verstopt, zwellen op (er vormt zich een cyste, een met vocht gevulde holte) en kunnen ontstoken raken. Het lijkt op een soort steenpuist. Als zo'n talgklier knapt komt de inhoud, bestaande uit zweet en bacteriën, in het onderhuidse vet terecht en veroorzaakt een ontstekingsreactie. Er kunnen grote en pijnlijke met pus gevulde abcessen ontstaan, die op een gegeven moment doorbreken naar buiten. Soms zoekt de pus een uitweg via andere wegen dan de oorspronkelijke afvoergang en ontstaan gangen en tunnels (fistels) onder de huid, die soms centimeters verder weer naar de oppervlakte komen.

De feiten

  •  De oorzaak is niet precies bekend
  •  De aandoening komt voor bij circa 1% van de bevolking
  •  De leeftijd waarop de aandoening begint kan variëren van kinderleeftijd tot middelbare leeftijd met een gemiddelde tussen de 21 tot 23 jaar (dus na de puberteit, dan zijn de zgn. apocriene zweetklieren volledig ontwikkeld)
  •  Het komt 2 tot 5 keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen
  •  Erfelijke aanleg speelt een rol, zo ook hormonale invloeden
  •  Er lijkt een relatie te zijn met auto-immuunziekten als de ziekte van Crohn, vormen van reuma, LE (Lupus Erythematosus), schildklierproblemen en diabetes
  •  Hidradenitis suppurativa is moeilijk te behandelen. Chronisch ontstoken gebieden kunnen chirurgisch worden behandeld

 

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.