Een darminfarct kan optreden wanneer de bloedtoevoer naar de darmen wordt belemmerd. Eerst ontstaat er een zuurstoftekort in de darm (ischemie). Duurt dit te lang, dan kan er onherstelbare schade ontstaan; het darminfarct. In het maag-darmkanaal wordt zuurstofrijk bloed aangevoerd door drie grote slagaders. De bloedtoevoer naar de darmen kan worden belemmerd als deze bloedvaten ernstig vernauwd of zelfs afgesloten zijn. Een darminfarct kan leiden tot een ontstekingsreactie in omliggend weefsel of zelfs het afsterven daarvan (weefselnecrose).

 

Vaak (te) laat ontdekt

Een darminfarct kan ernstige klachten veroorzaken, maar kan ook lijken op andere maag-darmaandoeningen. Daardoor wordt een darminfarct vaak (te) laat ontdekt. Zoals bij elk infarct is snel ingrijpen belangrijk, om erger (blijvend) letsel en/of overlijden te voorkomen. In de meeste gevallen is operatief ingrijpen noodzakelijk.

 

Oorzaken van een darminfarct:

  •  Bloedstolsels: Een van de belangrijkste oorzaken van een darminfarct is de vorming van bloedstolsels in de bloedvaten die de darmen van bloed voorzien. Deze stolsels kunnen de bloedtoevoer belemmeren en leiden tot weefselbeschadiging.
  •  Vernauwing van de bloedvaten: Vernauwing van de bloedvaten die de darmen van bloed voorzien, kan ook leiden tot een darminfarct. Dit kan het gevolg zijn van aderverkalking waarbij de bloedvaten vernauwen door de ophoping van plaque.

 

symptomen en gevolgen van een darminfarct:

  •  Buikpijn: Een van de eerste symptomen van een darminfarct is vaak hevige buikpijn, die vaak uitstraalt naar de rug. Deze pijn kan aanhouden en verergeren naarmate de toestand vordert.
  •  Misselijkheid en braken: Door de verstoorde bloedtoevoer naar de darmen kunnen misselijkheid en braken optreden.
  •  Koorts: In sommige gevallen kan een darminfarct gepaard gaan met koorts als gevolg van infectie in het aangetaste darmweefsel.
  •  Diarree: Er is meestal sprake van diarree, vaak met bloed erbij.
  •  Buikvliesontsteking: Een ernstige complicatie van een darminfarct is de ontwikkeling van peritonitis, een ontsteking van het peritoneum (buikvlies). Dit kan levensbedreigend zijn en hierbij moet snel worden ingegrepen
  •  Darmnecrose: Als de bloedtoevoer naar de darmen langdurig wordt onderbroken, kan het weefsel in de darmen afsterven. Dit staat bekend als darmnecrose en kan leiden tot ernstige complicaties.

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.