logo stomaatje alles over stomas

Dit is simpel gezegd een gaatje aan het begin van je dikke darm, om door middel van een katheter je dikke darm met de stroming mee (antegrade) te kunnen spoelen. Je spoelt dus niet meer via de anus. De man die deze techniek voor het eerst gebruikte was de heer Malone, vandaar ook de naam. Deze techniek wordt ook wel de MACE genoemd. MACE is een afkorting, het betekent: Malone, Antegraad (= met de stroming mee), Colonic (= dikke darm) en Enema (= spoeling). 

 

Blindedarmstoma

Bij de blindedarmstoma (appendico stoma) wordt tijdens een simpele ingreep door middel van een sneetje in de buik ter hoogte van de bikinilijn de blindedarm (ook wel appendix, coecum) een stukje naar buiten gehaald en aan de buikwand vastgemaakt als een tunneltje. Veel artsen gebruiken het liefst de blindedarm en alleen als die er niet meer is gebruiken ze de dunne darm. Dit kan prima laparoscopisch. Ook kan er een Chait trapdoor geplaatst worden, dit is een PVC slangetje die via een scopie wordt ingebracht. 

 

Gebruik dunne darm

Bij deze techniek (de neo appendico stoma) wordt tijdens een simpele ingreep het laatste deel van de dunne darm iets verlegd naar de buikwand toe waardoor er een tunneltje ontstaat en toegang naar de dikke darm.

 

Katheter

Voor beide technieken is in principe geen button nodig, dagelijks kan voorafgaande aan het irrigeren een dun teflon/ female katheter gebruikt worden om de spoelpomp of spuit aan te sluiten.

 

Button

In principe hoeft er geen button gedragen te worden, omdat de appendix zorgt dat de toegang naar het coecum (=dikke darm) open blijft. De ervaring is echter dat er patiënten zijn die de voorkeur geven aan het permanent dragen van een button in plaats van dagelijks een katheter in te brengen, bijvoorbeeld omdat de stoma anders lekt. Een button is een klein afsluitbaar plastic poortje, met een klepje zodat hij open en dicht kan. Hierop kun je een slang aansluiten om te spoelen. (op de foto hieronder Meike, waarbij links het spoelstoma zit, de Chait).

 

Verschillende soorten buttons

Er bestaan verschillende soorten buttons, die normaliter voor een voedingsstoma worden gebruikt, maar ook bij een Malone stoma handig zijn. Ze hebben allemaal één overeenkomst: door middel van een ballonnetje aan de binnenkant blijft de button op zijn plek zitten. Ze maken in het ziekenhuis veel gebruik van de Mickey en de Medicina button. De Medicina button is er in een langere uitvoering voor patienten met een dikkere buikwand. Ook de Chait trapdoor wordt veel gebruikt. Het einde van dit slangetje heeft een zogenaamde krulstaart (pigtail) waarmee het slangetje na het inbrengen aan de binnenkant van de darm wordt gefixeerd.

 

Obstipatieklachten

Een spoelstoma is alleen geschikt voor mensen die obstipatieklachten hebben, veroorzaakt door een te traag werkende (endel)darm. Als je obstipatieklachten hebt door een andere reden, zoals een tumor, dan is de Malone techniek geen optie. Dit stoma is ook geschikt voor sommige mensen die door een slecht werkende (endel)darm incontinent zijn van ontlasting, om het zo onder controle te krijgen en ongelukjes te kunnen voorkomen. Vooral voor kinderen kan het een uitkomst zijn, doordat het een kleine ingreep is en ook geen grote verandering van het lichaam. Je hebt alleen een button op je buik, die onder je kleding niet te zien is.

Helaas blijkt regelmatig een Malone stoma toch niet voldoende, en moet er alsnog een darmstoma worden aangelegd.

 

Kijk voor meer informatie over spoelen hier

Lees de persoonlijke ervaringen van mensen met een Malone stoma

Hieronder laat Meike zien hoe zij haar darmen spoelt via de Chait:

  

×