Net na een operatie waarbij het rectum verwijderd is, hebben veel mensen last van zitpijn. Dit is logisch omdat de anale wond de tijd nodig heeft om te genezen. Maar als de pijn maanden of langer aanhoudt, is er iets anders aan de hand.

 

Fantoomgevoel

Mensen die een amputatie moeten ondergaan, zijn er vaak niet op voorbereid dat zij, na de operatie, het geamputeerde lichaamsdeel voelen alsof het er nog zit. Dit is een normaal verschijnsel wat bij meer dan de helft van de mensen voorkomt. Dit heet fantoomgevoel. Je kunt bij een amputatie in het betreffende lichaamsdeel dat niet meer bestaat nog steeds gevoel ervaren. Dit komt omdat de delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het 'voelen' nog steeds aanwezig zijn.

 

Fantoompijn

Als je een gevoel van aandrang krijgt kan het helpen om gewoon op het toilet te gaan zitten. Als je echt fantoompijn hebt, kun je met deze klachten het beste naar een pijnpoli gaan, hier wordt aandacht besteed aan de verschillende aspecten van de pijn. Ze proberen de factoren op te sporen en een passende behandeling te vinden voor jouw pijn.

 

Oplossingen

De één heeft baat bij medicijnen, de ander bij spier- en bindweefselmassage en weer een ander bij biofeedback. Veel mensen hebben zelf ook kleine hulpmiddelen gevonden zoals een warm bad, een gel zadel (kijk hier voor het onderwerp zadelpijn), een aangepast kussen, of gewoon een simpel nekkussentje. Zoals je ziet is er geen éénduidig advies te geven tot een oplossing om van de pijnen af te komen. (Merk van links naar rechts: GM Medical, Harley en GM Medical)

 

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.