Slijmvlokken

Een urinestoma wordt gemaakt van een stukje dunne darm. Deze produceert slijm, ook wanneer deze gebruikt wordt voor de urostoma. Dit (taaie) slijm vind je als witte vlokjes terug in de urine. Dit is geheel normaal en geen teken van bijvoorbeeld een infectie. Het kan wel de afvoer naar het kraantje verstoppen. Veel drinken is erg belangrijk. Indien je veel last hebt van slijmvorming, bespreek dit dan met je stomaverpleegkundige.

Er bestaat ook een slijmvlokkenoplosser, kijk hier (onderaan).

Kristalvorming

Je kunt kristalvorming herkennen aan de typische, kleine, glinsterende schilfertjes op en rond de stoma, welke de stoma kunnen beschadigen. Kristalvorming wordt veroorzaakt door een te sterk geconcentreerde urine. Hierdoor is de zuurgraad (pH) te hoog, ook wel 'alkalische urine' genoemd. Je zuurgraad is afhankelijk van je eet- en drinkgewoonten. Het kan dus zeer wisselend zijn.

 

Hoe te voorkomen en behandelen?

  •  Belangrijk is om voldoende te drinken, minimaal 2 liter per dag, en minimaal 1,5 liter urine per 24 uur te produceren.
  •  Je kunt de kristalvorming rond de stoma verminderen door dagelijks gazen gedrenkt in een mengsel van gelijke delen water en azijn om de stoma te leggen. Je kunt dit dagelijks 2 tot 3 keer herhalen gedurende een week.

Als je klachten dan nog niet verholpen zijn kun je het beste contact opnemen met je stomaverpleegkundige. Een hoge pH-waarde kan ook de kleefkracht van je stomazakje beïnvloeden. Urine met een hoge zuurgraad is een goede voedingsbodem voor bacteriën. Vaak gaat alkalische urine samen met een urineweginfectie, dus is het belangrijk om de urine te laten onderzoeken.

 

Zelf je urine testen

Je kunt de zuurgraad (pH) van de urine ook zelf testen met een dipstick die je bij de apotheek kunt kopen. Belangrijk is om de urine te testen die rechtstreeks uit de stoma komt en niet de urine uit het zakje. De zuurgraad moet tussen de 5,5 en 6,5 pH-waarde zijn. Als uit de test blijkt dat de zuurgraad te hoog is (7 of 8), dan kun je de behandeling beter overlaten aan je arts, specialist of stomaverpleegkundige.

 

 

Aanzuren urine

Er bestaan medicijnen voor het aanzuren van de urine, maar daar mag je niet zelf mee gaan experimenteren.

  •  Een veelgehoorde tip om de urine aan te zuren is het slikken van vitamine c. Uit onderzoek is gebleken dat dit niet helpt.
  •  Een aspirine in het stomazakje verlaagt wel de zuurgraad van de urine, maar tast ook het slijmvlies van de stoma aan.
  •  Over cranberrysap zijn wel goede ervaringen gemeld. Het Amerikaanse Nationaal Instituut voor Gezondheid (NIH) heeft inmiddels officieel vastgesteld dat cranberry’s een rol verdienen bij de preventie van urineweginfecties. Cranberryproducten lijken vooral effectief bij het voorkomen van terugkerende infecties. Het is dus geen middel om een blaas/ urinewegontsteking te genezen.

 

Hoe werkt cranberrysap?

In het lichaam worden de natuurlijke zuren uit cranberrysap omgezet in het zogenaamde hippuurzuur. Dit verlaagt, net als vitamine C, de zuurgraad van de urine waardoor de groei van bacteriën wordt tegengegaan. Daarnaast is cranberrysap rijk aan plantaardige stoffen (proanthocyaniden) die tot de groep van tanninen behoren. Deze looiachtige stoffen voorkomen dat de E.coli bacteriën, de belangrijkste veroorzakers van urineweginfecties, zich aan het slijmvlies van de blaas/ urineleiders hechten.

 

Gevolg?

De bacteriën worden met de urine afgevoerd. Door deze reinigende werking krijgt de blaas/ urineleiders een schoonmaakbeurt. Iets dat een antibioticakuur niet doet; deze doodt wel de bacteriën, maar reinigt de wand niet. Omdat cranberrysap dit wel doet worden nieuwe ontstekingen voorkomen. Je kunt het in sapvorm kopen, of in capsules bij de drogist. Om het beste te kunnen profiteren van de medicinale werking is ongezoet cranberrysap het beste.

Bij het onderwerp cranberry mede gebruik gemaakt van Gezond.nu

 

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.