Al verwacht je misschien van wel, met een stoma verandert er eigenlijk niet zo heel veel in de dagelijkse verzorging. Het zal wel iets meer tijd in beslag gaan nemen. Maar voor alles geldt: hoe vaker je iets doet, hoe gemakkelijker het gaat. Het is gewoon even wennen, al snel hoort het bij je dagelijkse bezigheden en weet je niet beter. Maar let wel, iedereen gaat hier weer anders mee om. Het is en blijft een 'extraatje' die veel mensen liever niet hadden gewild. Voor de een wordt het vanzelfsprekend en voor de ander blijft het een beladen iets, de verzorging die dagelijks terugkomt.

 

Baden en douchen

Je kunt overigens gewoon douchen met een stoma, met of zonder zakje. Je kunt zelfs, als je dat prettig vindt, nog een bad nemen. Hygiëne is voor iedereen belangrijk. Je hoeft niet, doordat je nu een stoma hebt, ineens vaker te gaan douchen. Je kunt je lichaam eigenlijk op dezelfde manier verzorgen als voordat je een stoma kreeg.

 

Vertrouwd persoon

Het is wel belangrijk om een vertrouwd persoon in je omgeving te leren hoe jouw stoma verzorgt dient te worden. Als je dan op de één of andere manier zelf niet in staat bent om je stoma te verzorgen (bijvoorbeeld bij een gebroken pols), kan diegene je daarbij helpen.

 

 

Wanneer de huidplak verwisselen?

Het ligt onder andere aan het soort stoma en gekozen systeem (een- of tweedelig) hoe vaak je de plak moet vervangen. Bij sommige mensen gebeurt dit dagelijks, terwijl anderen een aantal dagen de plak niet hoeven te vervangen, alleen het stomazakje. Voor alle systemen geldt dat het moment wanneer een huidplak verwisseld moet worden, heel persoonlijk is. Dit hangt bijvoorbeeld af van de dikte van je ontlasting. Hoe dunner de ontlasting, des te agressiever, waardoor de huidplaat meer wordt aangevreten. Ditzelfde geldt ook voor zeer alkalische urine (niet-zuur en een hoge PH). Ook bij mensen die veel zweten zal de huidplaat eerder verzadigd zijn, dit is te zien aan de plak die wit kleurt.

 

Jeuk

Vaak is een graadmeter dat het gaat jeuken, dat is een teken dat de ontlasting of urine in aanraking komt met de huid. Vaak worden er voor eendelig en tweedelige systemen een bepaald aantal dagen genoemd dat je eeh huidplak kunt laten zitten. je hoeft je hier niet aan vast te houden, zit de huidplak nog goed dan kun je hem gewoon laten zitten, bekijk dit per dag. Maar gaat het jeuken of voelt het niet goed dan zo snel mogelijk verschonen zodat de huid zo min mogelijk wordt aangetast.

 

Lees de ervaringen van stomadragers met de verzorging van hun stoma

 

 

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 11 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Opblaas emoticon poepie in het zwembad

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

Vrouwenhand typt op computertoetsenbord

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

Logo: in een blauwe wimpel Design Your Stoma, boven en beneden een stippellijn die op een stickselnaad lijkt. Onderaan By Stichting Stomaatje

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.