Ligging stoma

Meestal ligt een stoma een paar centimeter onder de navel. Het is raadzaam om de boord van je rok of broek niet precies op je stoma te laten vallen. Dit omdat je de stoma zo kunt beschadigen en je kans hebt op lekkages doordat de ontlasting of urine niet goed weg kan lopen. Je zult zelf uit moeten testen of je liever hebt dat de broekband boven je stoma valt, of eronder. Dit ligt aan wat je prettig vindt, maar ook aan de locatie van je stoma en het soort stoma dat je hebt.

Wat voor soort broeken?

Allereerst is dit heel persoonlijk. Er zijn mensen die nog dezelfde kleding dragen als toen ze nog geen stoma hadden, mensen die met een kleine aanpassing geholpen zijn en er zijn ook stomadragers (gelukkig een kleine groep!) die niets meer op hun buik kunnen verdragen en alleen bijvoorbeeld nog jurken of leggings/joggingbroeken dragen. Toch geven we hier wat tips:

Vaak doet een maatje groter ook al heel veel en kun je bijvoorbeeld spijkerbroeken blijven dragen indien je dit prettig vindt. Broeken met een bredere broekband kunnen lekker zitten, en ook stretchbroeken, leggings/jeggings of broeken/joggers met een elastische broekband. Tegenwoordig heb je zelfs nette broeken met een elastische broekband, zoals de broeken hieronder voor heren. (bron foto: Pietkoopmans.nl)

 

De Bonprix heeft veel keuze uit stretchbroeken, leggings en broeken met elastische band, zowel voor dames als voor heren. (bron foto: Bonprix.nl)

 

En er zijn nog meer winkels met veel keuze in fijn zittende broeken. (bron foto: 2x C&A voor de heren, voor de dames Comfortbroeken.nl en Norah)

 

Positie/zwangerschapsbroeken worden ook vaak genoemd door stomadragers. En bij de dames een legging met daar overheen een jurk, tuniek of rok. De eerste weken na de operatie is een trainings- of joggingbroek erg prettig. Gelukkig heb je daar tegenwoordig veel keus in. Vaak zie je er niet eens aan af dat het een joggingbroek is, dus ook voor dagelijks gebruik prettig! (bron foto: C&A, H&M, The Store en WE Fashion)

 

Riem en bretels

Of je nog een riem kunt dragen ligt aan je postuur en de ligging van je stoma. Je kunt ze natuurlijk ook alleen dragen voor de sier, dus iets losser. Voor mannen zijn bretels een idee. Ook een goede oplossing kan zijn een elastische riem, voor als een normale riem niet lekker zit. (bron foto: Trendhim.nl, Riemen&co en Elastischeriemen.nl)

 

Andere hulpmiddelen

Het kan nodig zijn om te veranderen van kledingmerk broek als de stoma net op de plaats zit van de broekband. Een oplossing hiervoor zou de Locus broekbandafhouder kunnen zijn. Dit is een gebogen roestvrijstalen beugel, die wat extra ruimte creëert tussen de broekband en de stoma. Je kunt hem bestellen bij Mediq, ook als je geen klant bij hen bent. Hij wordt niet vergoed.

 

Ook een idee zou een stomaband met beschermingscap kunnen zijn via Design your stoma. Het is een plastic beschermcap met een bolling, waardoor je stoma en output de ruimte heeft en tegelijkertijd wordt beschermd. Je hebt caps die te dragen zijn met een stomaband, maar ook caps met een gordel of die je in je ondergoed kunt dragen. (Merk foto onder: Basko)

Tip van een stomadraagster: "Ik draag gewone broeken maar met een haarelastiek aan het knoopsgat en de knoop zodat je een rekbare bovenkant hebt. Je kunt bijna al je gewone broeken zo aantrekken is mijn ervaring."

 

Broeken vermaken

Indien je broekband precies op je stoma valt, andere oplossingen zoals hierboven niet voldoende voor je zijn en je je broeken niet weg wilt doen, zijn er andere oplossingen mogelijk. Zoals je broeken (laten) vermaken. Bijvoorbeeld door precies op de plaats waar de stoma zit, bij de broekband dus, een stukje (korset) elastiek te (laten) zetten waardoor de stoma niet beknelt raakt. 

Bert: "Ik heb mijn leren motorbroek laten vermaken door een echte specialist: Damen Leathers in Breda. Zit weer als gegoten. Kan dus ook voor speciale sportkleding."

  

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.