logo stomaatje alles over stomas

Bij een ileostoma gebruikt men meestal een stomazakje met een opening aan de onderkant. Dit geldt ook voor een colostoma wanneer deze hoger op de darm is geplaatst en er net als bij een ileostoma dunne ontlasting uitkomt.

Er zijn diverse soorten en maten ileostomazakjes. (merk van links naar rechts: Salts, Eakin, LaproCare en Marlen)

 

 

Opening

Door middel van de opening aan de onderkant kun je het zakje als het vol is op het toilet legen. Je hoeft dus niet steeds een nieuw zakje te gebruiken. (Bron afbeelding: Eakin)

 

Sluitclip of klittenband

Je hebt stomazakjes met een losse sluitclip/ klem (Let er wel op dat je bij een opening met losse sluitclip regelmatig de klem vernieuwt. Zorg ook dat je altijd een extra sluitclip bij je hebt!). Tegenwoordig komen stomazakjes met een opening met klittenbandsluiting het meeste voor. Deze heb je in verschillende variaties. Je zult zelf uit moeten proberen waar je het beste mee overweg kunt.

Een klem is overigens ook te gebruiken als extra versteviging bij een zakje met klittenbandsluiting. Indien deze weleens losschiet bij bijvoorbeeld een vol zakje, kun je een klem gebruiken als extra zekerheid. Al hoort een klittenbandsluiting het eigenlijk wel te houden! (Merk klem: ConvaTec)

 

High flow/ output ileozak + eventueel een nachtzak

Voor mensen met een ileostoma in een rolstoel een tip van Christiaan, welke ook handig is voor mensen met een hoge output 's nachts:

"Ik heb gezocht naar een oplossing voor het zelfstandig legen van de zak. Meestal wordt gekozen voor de beenzak. In mijn geval, ik kan namelijk zelf wat naar voren schuiven op de rolstoelzitting, heb ik de optie bedacht van de lange high flow ileozak met dopsluiting (die de zak nog wat langer maakt), bijvoorbeeld van B. Braun Almarys Twin+ (zie afbeelding). In mijn geval werkt dit prima. Mede door het feit dat ik, dankzij de elektrische hoogteverstelling van mijn rolstoel, goed ver boven het toilet kan komen. Voordeel van deze zak met dop is ook dat je er via een slang eventueel een nachtzak op aan kunt sluiten, wat bijvoorbeeld voor bedlegerige mensen een uitkomst kan zijn."

Diverse merken hebben high outputzakken (extra grote zakken met een tuitje eraan) in hun assortiment, handig bij hoge output of een onderzoek in het ziekenhuis waardoor er extra veel output verwacht wordt.

 

 

×