logo stomaatje alles over stomas

Het ERAS-protocol (Enhanced Recovery After Surgery) of Fast Track-programma (letterlijk: snelle route) worden steeds vaker gebruikt. Dit zijn programma's voor een versneld herstel na een operatie, vaak ingezet bij een laparoscopische operatie, maar ook na klassieke operaties. Een programma waarin alle factoren die een positieve invloed hebben op herstel zijn samengebracht. Kort gezegd houdt het in:

  •  Snel voeding en snel mobiliseren.
  •  Het is de bedoeling dat je in plaats van de gemiddelde 8 tot 14 dagen opname bij een darmoperatie, na een dag of 5 soms al naar huis kunt.
  •  Gemiddeld is de opnameduur een dag of 2, 3 korter.
  •  Het programma bestaat uit een aantal elementen:

 

Voeding en laxeren

Zo hoef je vaak niet meer nuchter te zijn voor de operatie. Je krijgt voor de operatie een drinkvoeding (PreOp) en na de operatie pakjes energierijke bijvoeding. Ook zijn er andere regels omtrent laxeren. Bij ingrepen aan de dikke darm wordt alleen het laatste stuk gereinigd door middel van een klysma. Doordat de darmen niet helemaal worden stilgelegd, mag je zo snel mogelijk na de operatie weer eten. Het inbrengen van een neus- en maagsonde is dan ook overbodig. Inmiddels is gebleken dat als je de darm voedsel aanbiedt, hij vanzelf weer aan het werk gaat. Vaak word je 's morgens geopereerd zodat je 's avonds al iets kunt eten. Je krijgt op die manier ook alle bouwstoffen binnen om te herstellen.

 

Mobiliseren

Ook is het de bedoeling dat je vaak al de dag erna even op een stoel naast het bed gaat zitten. Bewegen is goed en stimuleert de darmwerking, maar ook de doorbloeding en longfunctie. En dit helpt allemaal weer voor het herstel van je gehele lichaam maar specifiek bijvoorbeeld je wond. Ook goede medicatie tegen misselijkheid en pijn is erg belangrijk. Want hoe beter dit onder controle is, hoe sneller je weer gaat eten en bewegen.

 

Thuis herstel je het best

Indien er geen complicaties zijn, is het vaak goed als mensen eerder naar huis kunnen, want thuis herstel je nu eenmaal het best. Ook voorkom je complicaties zoals bijvoorbeeld trombose, vermindering van spierkracht of een ziekenhuisbacterie. Wel is het belangrijk dat je daarna hulp kunt ontvangen van je omgeving of de thuiszorg. Na een aantal dagen thuis neemt het ziekenhuis meestal contact met je op om te informeren hoe het met je gaat, ook kun je er terecht als er complicaties optreden.

 

Voortraject belangrijk

Omdat je korter in het ziekenhuis doorbrengt wordt het voortraject (zoals de stomaverpleegkundige) nog belangrijker. Want het is natuurlijk wel de bedoeling dat je je stoma zelf kunt verzorgen als je weer naar huis gaat. Het is dus ook belangrijk dat je zelf hieraan meewerkt, je hebt een actieve rol in het hele proces. Indien je aan dit programma meedoet wordt dit van tevoren met je besproken.

 

Lees de ervaringen van andere stomadragers met de stoma-aanleg en het herstel

 

 

×