Hechtingen

Indien de hechtingen te lang blijven zitten kan er littekenvorming ontstaan, ook wel strictuur of granulaatweefsel genoemd. Het is daarom belangrijk dat de hechtingen er op tijd uit worden gehaald. Denk eraan dat je naar een controle van de stomaverpleegkundige zelf een setje van je eigen stomamateriaal meeneemt! Als de situatie het toelaat hoef je thuis voor de controle je stoma niet te verzorgen. Dit doordat de stomaverpleegkundige door het controleren van de oude huidplaat veel kan aflezen.

 

Leverancier

Op één van de eerste dagen dat je weer thuis bent, krijg je een welkomstpakket van je leverancier ofwel medische speciaalzaak die in de toekomst voor je stomamateriaal gaat zorgen. Soms zelfs persoonlijk bezorgd. Hierin zit alles wat je nodig hebt om je stoma te verzorgen; van een schaartje tot een mal. Vaak doen ze er ook nog wat leuks bij, zoals een boek, toilettasje etc. Als het pakket persoonlijk bij je wordt bezorgd, krijg je er ook nog een uitgebreide uitleg bij. Zo'n leverancier kun je eigenlijk het beste vergelijken met een postorderbedrijf, maar dan waar je je stomamateriaal besteld. Vaak kan dat zelfs via internet of een app. Ook ben je vrij in je keuze en kun je later nog wisselen van leverancier, let er hierbij wel op dat je zorgverzekeraar een contract met hen heeft.

 

Zoektocht naar fijn materiaal

De eerste tijd staat ook in het teken van "het perfecte materiaal" vinden. De één heeft dit zo gevonden, terwijl het voor de ander nog een hele zoektocht is met soms de nodige problemen als lekkage en huidirritatie. Doe dit niet alleen, maar samen met je stomaverpleegkundige. Zij kan je helpen, want alleen zie je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Er zijn zoveel verschillende merken en soorten. Ook de stomaverpleegkundige van je leverancier kan meehelpen en -denken.

 

Geen nieuwe spijkerbroek

Een stomazakje uitproberen is ook niet zoiets als een nieuwe spijkerbroek uitzoeken. Bij een spijkerbroek weet je meteen of hij wel of niet zit; een stomazakje moet je soms wel een aantal dagen uitproberen voordat je dit pas weet. Maar wees gerust: er zijn tegenwoordig zoveel verschillende variaties op stomagebied, dat er voor iedereen een stomazakje en plak te vinden is waarmee je uiteindelijk tevreden bent, eventueel aangevuld met accessoires als een ring of pasta etc.

 

Stomaverpleegkundige

Weet ook dat je altijd bij je stomaverpleegkundige terecht kunt met vragen. Zeker in het begin kun je dat nog wel eens nodig hebben, maar ook als je bijvoorbeeld van gewicht verandert, kan het zijn dat je hem of haar hulp nodig hebt om een ander stomazakje te vinden wat beter geschikt is.

 

Na 3 maanden definitieve vorm

Houd er ook rekening mee dat de eerste weken na de operatie je buik en vorm van het stoma kunnen veranderen waardoor het materiaal soms moet worden aangepast. Vaak heeft een stoma na een maand of 3 pas zijn definitieve vorm gekregen doordat je stoma de eerste tijd krimpt door het overtollige vocht dat wegtrekt. Ook wordt je thuis mobieler waardoor er ander materiaal nodig kan zijn wat prettiger zit. (links een nieuw aangelegd stoma en rechts een paar weken later)

 

De huid moet wennen

Daarnaast moet je huid wennen aan het feit dat er constant een pleister op de huid geplakt zit en er weer wordt afgehaald. In het begin kan het dus een zoektocht zijn, maar als je eenmaal prettig materiaal hebt gevonden ben je vaak voor jaren klaar, naast wat kleine aanpassingen.

Lees hoe en waarom de huid moet wennen aan een huidplak

 

Verzorging stoma thuis

De verzorging zal in het begin even wennen zijn: Waar ga ik het stoma verzorgen? Kan ik het allemaal alleen? Ik heb een ongelukje, hoe komt dat en hoe los ik dit op? Het verzorgen zal ook nog veel langer duren dan dit in de toekomst zal worden. Het is nieuw, vreemd en wennen. Er komt ineens een nieuw element in je dagelijkse lichaamsverzorging. Je zult merken dat de dagelijkse verzorging van je stoma steeds iets makkelijker en sneller gaat.

Lees meer over de verzorging van je stoma

Lees de ervaringen van andere stomadragers met de stoma-aanleg en het herstel

  

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.