logo stomaatje alles over stomas

Als je net bij elkaar bent, sta je er niet bij stil dat je partner ziek kan worden. Wanneer dat wel gebeurt, wordt het leven van de zieke én van de gezonde partner georganiseerd rondom de ziekte. Vaak wordt er vergeten dat de ziekte (en de gevolgen zoals een stoma) voor jou, de gezonde partner, ook een enorme impact heeft. Er kan veel zorg op de schouders van de gezonde partner komen. Pas op dat dit niet doorslaat en de balans weg is waardoor je meer een verzorger bent en de relatie niet meer gelijkwaardig is.

 

Sterke band

Aan de andere kant kan er ook juist een enorm sterke band ontstaan, en voel je je enorm met elkaar verbonden door de strijd die je samen levert. Deel je gedachten en behoeftes met je partner, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan. Je kunt elkaars gedachten niet lezen, en dus is het belangrijk vragen te stellen en te praten met elkaar.

 

Geen synchroon verwerkingsproces

Het verwerkingsproces van jou en je partner zal bijna nooit synchroon lopen, iedereen verwerkt de dingen op zijn of haar eigen manier. Het is ook een wisselwerking tussen beiden. Partners kunnen elkaars gevoelens versterken en dan is het zaak om niet in een negatieve spiraal terecht te komen. Deel dus je gevoelens met elkaar.

 

Rouwproces

Boosheid of angsten kunnen na de operatie een rol spelen, wat erg normaal is omdat je toch vaak een soort rouwproces doormaakt; je neemt afscheid van het ‘ongeschonden’ lichaam en moet wennen aan het nieuwe. Bedenk dat je dit soort gevoelens vaak afreageert op diegenen die het dichtst bij je staan. Sommige mensen die een stoma hebben denken: "het is mijn lijf waar iets aan mankeert, dus ik moet het ook zelf oplossen". Maar zo werkt het natuurlijk niet. Samen moet je wennen aan het stomazakje dat ineens tussen jullie in hangt.

 

Wennen

Het litteken en het stomazakje, dat is iets waar jij en je partner samen aan zullen moeten wennen. Er hangt ineens iets vreemds tussen jullie in wat niet zomaar even op het nachtkastje gelegd kan worden. Het advies: neem er de tijd voor. Wanneer één van beide partners ziek wordt of een operatie ondergaat, is het altijd nodig om je aan te passen aan de beperkingen of gevolgen die dat met zich meebrengt. En durf ook een professional om hulp te vragen als het je teveel wordt.

 

Lees hier de ervaringen van de omgeving van een stomadrager, zoals dochter, zus en partner van

 

 

×