logo stomaatje alles over stomas

Een ureterostomie (ureterocutaneostomie) is een kunstmatig gecreëerde verbinding van één of beide urineleiders naar de buikwand. Deze techniek wordt gebruikt als om een bepaalde reden de blaas niet meer goed functioneert.

 

Verschillende variaties

Je hebt hierin verschillende variaties:

  •  Een enkele ureterostomie, waarbij er één urineleider naar de buikwand wordt gebracht.
  •  Een tweezijdige ureterostomie, waarbij beide urineleiders naar de buikwand worden gebracht, één aan elke kant (zoals hierboven afgebeeld).
  •  Een dubbele ureterostomie; waarbij beide urineleiders naar dezelfde kant worden gebracht.
  •  En een trans ureterostomie (TUU); waarbij beide urineleiders naar dezelfde kant worden gebracht, en ook door dezelfde stoma.

 

Splint

Om deze opening open te houden, wordt er tijdens de operatie een heel dun kathetertje (splint) ingebracht en opgevoerd tot het nierbekken. Deze moet regelmatig worden vervangen in het ziekenhuis. De splint zit met een soort J-vormpje aan de nier vast. Bij het inbrengen van de nieuwe splint, doen ze eerst een soort dun ijzerdraadje door de splint, zodat het stevig genoeg is om door de urineleider naar de nier te schuiven. Als er dan urine uitkomt, weten ze dat-ie goed zit en kan het ijzerdraadje eruit. Dan knippen ze het stukje van de splint dat uit je buik komt op lengte. De urine wordt opgevangen in een stomazakje. 

(Een splint. Met dank aan Kees, lees hier zijn verhaal)


×