logo stomaatje alles over stomas

Weer thuis

In het ziekenhuis kun je te maken krijgen met twee tegenstrijdige gedachten: aan de ene kant wil je dolgraag naar huis en slapen in je eigen vertrouwde bed. Maar aan de andere kant kun je je ook erg veilig voelen in de handen van al die professionals. Als je eenmaal weer thuis bent kan het een grotere stap zijn dan je dacht. Dan moet je het toch ineens allemaal zelf doen én langzaam de draad van je leven weer oppakken. Ook ben je thuis actiever en dus merk je sneller hoeveel je waard bent, en dat kan nog wel eens flink tegenvallen...

 

Geef jezelf de tijd

Geef jezelf zeker de eerste 2 weken de tijd om aan alles te wennen en geef er ook aan toe. Het kan best dat je in die periode pas beseft wat er allemaal gebeurd is de afgelopen tijd. Duw dat niet weg, want het is niet niks wat je hebt meegemaakt. Praat er met anderen over, dat kan enorm opluchten en de boel wat minder zwaar maken. Sommigen aanvaarden de nieuwe situatie al snel, terwijl anderen vastlopen. Dit ligt aan allerlei interne en externe factoren, zoals of de operatie plotseling was of al voorbereid. Geef jezelf de tijd. Het is volkomen normaal om verdriet te hebben over de veranderingen van je lichaam, zie het als een rouwproces.

 

Drempels overwinnen

Wat veel mensen best moeilijk of spannend vinden zijn de drempels die je steeds weer over moet. Zodra je een stoma hebt doe je eigenlijk alles opnieuw, alles wat je ooit al eerder gedaan hebt als zwemmen en de schouwburg is een nieuwe en spannende stap. Neem nu de eerste keer weer naar de bioscoop, een verjaardag of een ander uitje. Het zwembad, op vakantie en sporten.

 

Ook bij simpele dingen

En ook bij op het eerste oog zo simpel lijkende dingen als bad of douche, naar een kledingwinkel om een broek te passen of je stoma ergens anders verzorgen. Bij alles wat je doet moet je weer een drempel over. En die is voor de één hoger dan voor de ander. Maar als je eenmaal de stap hebt gewaagd zal dat voelen als een enorme overwinning. En kom je erachter dat het absoluut geen probleem hoeft te zijn: leven met een stoma.

 

Lees de ervaringen van andere stomadragers met de stoma-aanleg en het herstel

 

  

×