Je zelfbeeld verandert vaak zo geleidelijk dat je het zelf niet door hebt, bijvoorbeeld doordat je ouder wordt. Door het krijgen van een stoma en de daarbij horende littekens kan je zelfbeeld veranderen, veel mensen ervaren het zakje als ontsierend en onaantrekkelijk. Het is normaal dat je daar in het begin onzeker over bent. Het tijd kost enige tijd om te wennen aan die uiterlijke verandering.

 

Intimiteit

Het is dus helemaal niet vreemd als je de periode na de operatie geen behoefte hebt aan seks, maar wel aan intimiteit. Na ziekte is intimiteit soms belangrijker dan seksualiteit. Omdat die twee sterk met elkaar verbonden zijn, vermijden veel mensen lichamelijk contact uit angst verkeerde signalen af te geven. Hierdoor kan er een afstand ontstaan.

 

Schuldgevoelens

Ook schuldgevoelens tegenover je partner kunnen een rol spelen. Je hebt het gevoel dat je hem of haar minder kunt geven dan voorheen. Je partner vertelt je steeds dat hij geen problemen heeft met je stoma en de littekens. Maar geloof je dat ook? Zelf vind je dat zakje maar niks, dus hoe kan je partner je nu mooi vinden?

 

Onzeker

Je lichaam voelt niet meer hetzelfde. Je bent onzeker over je eigen lichaam, dat er niet meer uitziet zoals vroeger of niet meer functioneert zoals voorheen. In het begin spelen al die onzekerheden mee. Als je beter in je vel komt te zitten en met je stoma om leert gaan, kun je deze gevoelens ook een plekje geven.

 

Lichaam niet meer van jezelf

Je lichaam uit handen geven bij de operatie, de afhankelijkheid bij de ziekenhuisopname en de vaak vele onderzoeken voor die tijd kunnen je het gevoel geven dat je lichaam niet meer van jezelf is. Naast je partner zien ook professionals je naakt. Je lichaam wordt aangeraakt door artsen, verpleegkundigen en verzorgenden. Op dat moment is je lichaam een omhulsel, een medisch object, waaraan gesleuteld wordt. Een machine kun je je voelen in het ziekenhuisbed aan al die toeters en bellen. Het kan dan soms even tijd nodig hebben om je lichaam weer eigen te maken en de positieve en erotische kant ervan te ervaren met liefkozingen, massage en intimiteit. Dat gevoel slijt langzaam zodra de operaties en onderzoeken minder worden. 

 

Mede gebruik gemaakt van de bron: Folder Dansac “Hoe zit het nu eigenlijk met de seks?” en van de Belgische brochure "Seksueel functioneren en seksualiteitsbeleving na het aanleggen van een stoma".

Lees de ervaringsverhalen over relatie en seksualiteit met een stoma

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.