Het kan bij klachten met een dubbelloops stoma waarbij (een gedeelte van) de dikke darm nog aanwezig is, nodig zijn om de dikke darm te spoelen.

 

Slijmproductie gaat door

De dikke darm gaat, ook buiten werking gesteld, door met het produceren van darmslijm. Doordat er geen ontlasting meer doorheen komt wordt er zelfs meer slijm geproduceerd. De dikke darm heeft de taak ontlasting in te dikken, waardoor dit ook gebeurt met het slijm en dit bruin/ grijzige slijmproppen worden. Dit kan een gevoel van aandrang geven. Ook verandert de bacteriële samenstelling van zo’n uitgeschakeld darmdeel waardoor er ontstekingen kunnen ontstaan. Helaas kun je het laatste niet met spoelen voorkomen.

 

Redenen om te spoelen

  •  Sommige mensen krijgen de proppen met wat persen er zelf uit, maar dan nog kan het bij klachten nodig zijn om te spoelen om bijvoorbeeld aandrang of ongelukjes te voorkomen.
  •  De tweede reden waarom het nodig kan zijn regelmatig te spoelen, is dat er ontlasting in de dikke darm terecht kan komen. Door de bewegingen van de darmen kan het stomagaatje van de dikke darm de ontlasting naar binnen halen. Bij sommige mensen komt dit vanzelf op de normale weg naar buiten, maar anderen hebben er hulp bij nodig door de spoelingen.

Spoelen gebeurt alleen in overleg met je stomaverpleegkundige en/of arts.

 

Verschillende manieren

Het spoelen kan op verschillende manieren:

Je moet zelf bekijken wat je prettiger vindt. Een voordeel van spoelen door je stoma is dat je dit zittend kunt doen en met de stroom mee spoelt. Maar sommigen vinden het een onprettig idee om iets in hun stoma te steken en dan kan spoelen via de anus een beter idee zijn. 

(Bron afbeelding: B. Braun Irrimatic)


Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.