5-15% van de bevolking heeft last van obstipatie (ook wel constipatie of verstopping genoemd). Dit kan uiteenlopende oorzaken hebben zoals:

  •  MS
  •  Een spierziekte
  •  Dwarsleasie
  •  Bindweefselziekte
  •  Of een onbekende oorzaak

Zo'n 20% van de mensen met chronische obstipatie heeft Slow Transit Constipatie/Obstipatie (STC/ STO). Mensen met deze aandoening lijden aan ernstige verstopping en hebben een trage colonpassage, soms wel drie keer zo langzaam als normaal. De ontlasting blijft te lang in de dikke darm zitten en hoopt zich op. Het kan gaan verstenen doordat de dikke darm vocht onttrekt. Ook kun je last hebben van overloopdiarree; dunne ontlasting lekt dan langs de harde ontlasting (ook wel 'paradoxale diarree' genoemd). Vaak werken laxeermiddelen niet of onvoldoende.

 

 

Gevoeliger voor prikkels

Ook zijn mensen met Slow Transit veelal gevoeliger voor prikkels in het maag-darmkanaal. Meestal beperkt deze aandoening zich alleen tot de dikke darm, maar vaak werkt de rest van het maag-darmkanaal ook traag. Of de klachten in de rest van het maag-darmkanaal een gevolg is van de verstopping in de dikke darm (filevorming) is (nog) niet duidelijk. Ze zijn in Nederland en het buitenland bezig met onderzoek, maar er wordt vermoedt dat stoornissen in de zenuwbanen een rol spelen. Al wordt er helaas ook nog door veel artsen gezegd dat de oorzaak psychisch zou zijn, waardoor het soms een hele strijd is om serieus te worden genomen.

 

Dolichocolon

Obstipatie kan vele oorzaken hebben, welke soms niet eens wordt gevonden. Een wel te vinden oorzaak van obstipatie kan een dolichocolon zijn. Hierbij is de dikke darm abnormaal lang en bochtig, vaak vooral het gedeelte dat vlak voor de endeldarm ligt (het sigmoïd). De darm is niet verwijd. Je kunt je voorstellen dat de weg die de ontlasting moet gaan door de dikke darm langer is dan normaal, waardoor er verstopping kan ontstaan.

 

Lees de ervaringsverhalen over het hebben van STC. En de blog van Eliene over slow transit.

 

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.