Eetlust

Het kan zijn dat je eetlust na de operatie veranderd is; meer of minder, of andere voorkeuren. Je lichaam kan bijvoorbeeld vragen om bepaalde specifieke voedingsstoffen als zouten, vezels of eiwitten. Luister goed naar je lichaam, want eiwitten (vlees, vis en zuivelproducten) zijn bijvoorbeeld goed voor het herstel van je lichaam. Kijk en probeer rustig welke voeding je goed kunt verdragen, en welke niet. 

Meer informatie over voeding bij een stoma, bijvoorbeeld over aankomen in gewicht

 

Wat je wel en niet kunt eten verschilt per persoon

Wat je wel en niet kunt eten verschilt per persoon en ligt ook aan de opening van je stoma. Hoe nauwer, hoe lastiger producten zijn die niet goed worden verteerd. Probeer alles rustig uit, niet tegelijk, en indien het nu niet goed valt later nog eens.

Bekijk de handige voedingslijst met producten die een verstopping, lucht etc. kunnen veroorzaken.

 

Ups en downs

Ook zijn er dingen veranderd waar je aan zult moeten wennen. Letten op je voeding en bij een ileostoma genoeg vocht en zouten, regelmatig verwisselen of legen van je stomazakje. Je zult merken dat de geur van je ontlasting bij een colo en vooral ileostoma veranderd is. Dit komt door het inkorten of verwijderen van de dikke darm waardoor de substantie van de ontlasting anders is. Vaak gaat het herstel met ups en downs; 1 stap vooruit en 2 achteruit. In het begin heb je misschien het idee dat je stoma jouw leven beheerst, maar er komt een tijd dat de rollen zijn omgedraaid.

 

Zwakke plek

Denk eraan dat er in je buik gesneden is en er nu een opening zit, een zwakke plek. De eerste 6 à 8 weken kan het pijnlijk zijn wanneer je iets optilt. De angst om een breuk te krijgen door het actief zijn is ongegrond. Je lichaam laat vaak wel weten wanneer je te ver gaat, maar overdrijf natuurlijk niet. Je buikspieren zijn na een maand of 2 weer aan elkaar gegroeid, het duurt wat langer als je wat ouder bent. De hechtingen die tegenwoordig gebruikt worden, vangen de krachten in deze eerste maanden op. Geef je lichaam de kans om te herstellen en probeer niets te forceren.

Kijk voor oefeningen die je buikspieren kunnen versterken

 

Gevoelig

In het begin zijn je stoma en buik nog erg gevoelig. Houd er rekening mee dat het de eerste weken na de operatie een stuk fijner is om losse kleding te dragen, zoals trainingsbroeken met elastiek. Naar mate je herstelt kun je weer dingen als een spijkerbroek uitproberen. Dit gaat zeker een stuk makkelijker zodra de hechtingen rondom je stoma door de stomaverpleegkundige zijn verwijderd. Dit kan namelijk een trekkerig gevoel geven of zelfs een beetje gaan ontsteken.

 

Vitamine B12

Je kunt dus een groot deel van je darm missen, alleen bij voorkeur niet het laatste stukje van de dunne darm. Als je de laatste 20 centimeter van de dunne darm verwijdert, kun je een tekort krijgen aan vitamine B12. In dit stukje wordt deze specifieke vitamine namelijk opgenomen. Indien dit stuk dunne darm bij jou verwijderd dient te worden, is het verstandig om na de operatie je bloedwaarden te controleren en eventueel regelmatig vitamine B12 te (laten) injecteren zodat je hier geen tekort van krijgt.

Kijk voor meer informatie rondom vitaminen en een stoma

 

Zitpijn

Indien je van onder bent "dichtgenaaid", de anus is gesloten, houd je een anale wond over. En zo'n soort wond heeft tijd nodig om te genezen. Dit kan variëren van enkele weken tot soms wel een jaar. In het begin kun je last hebben van zitpijn. Het kan prettig zijn om een speciaal kussen aan te schaffen of te lenen bij bijvoorbeeld de thuiszorg. Ook kan een gelzadel fijn zijn als het fietsen niet goed gaat.

Lees meer over fantoompijn en zadelpijn, en de eventuele oplossingen

Lees de ervaringen van andere stomadragers met de stoma-aanleg en het herstel

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.