Een variant van een continent urinestoma is de Indiana pouch. Deze operatietechniek is ontwikkeld door de heer Rowland en werd voor het eerst toegepast in 1987 in de Amerikaanse staat Indiana. Hierbij wordt een reservoir gemaakt die je ook via een katheter kunt legen. Het reservoir wordt gemaakt van de laatste 10 cm van de dunne darm en het eerste deel van de dikke darm. Op de overgang van de dunne- naar de dikke darm bevindt zich namelijk een klep (klep van Bauhini) die het terugstromen van de ontlasting naar de dunne darm voorkomt. Deze natuurlijke klep wordt gebruikt om lekkage vanuit het reservoir te voorkomen.

 

In de navel

In tegenstelling tot een continent stoma wordt de uitgang van de Indiana pouch vaak in de navel gehecht. Deze plaats valt nog minder op dan op de onderbuik. De Indiana pouch is ook niet bij iedereen mogelijk. Dit kan zijn om technische redenen of omdat de persoon niet in staat is zichzelf te katheteriseren. Het komt soms voor dat er toch nog wat urine ontsnapt uit de stoma tussen de katheterisaties door. In dat geval zul je toch nog met stomazakjes moeten werken.

 

Lees de ervaringen van anderen met een Indiana pouch.

 

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.