Je kunt met een stoma nog lekker onder de douche stappen, met of zonder zakje. Het stomazakje is in principe waterbestendig. Het filter kun je eventueel afplakken met de bijgeleverde stickers (indien je het zakje niet verwisseld na het douchen). Na het douchen blijft het stoffen hoesje wat om het zakje zit vaak nog een tijdje vochtig. Veel mensen vinden het daarom prettig om na het douchen het zakje te verwisselen. Ook omdat de plak dan gemakkelijker te verwijderen is door de warmte van het water. Je kunt tijdens het douchen een boterhamzakje om je stomazakje klemmen om het meeste vocht tegen te houden.

 

Zuiverende werking

Je kunt ook zonder zakje en plak douchen, het is wat je zelf prettiger vindt. Water heeft een zuiverende werking dus het is zelfs goed om af&toe zonder zakje te gaan douchen. Een stoma sluit zichzelf goed af waardoor je niet bang hoeft te zijn dat er water inloopt. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat er soms wat ontlasting of urine uit de stoma kan komen. Bij een colostoma met een regelmatig ontlastingspatroon heb je daar het minste last van.

 

Geen vette ingrediënten

Shampoo en douchegel zijn niet schadelijk voor de stoma. Alleen kun je beter geen badolie of bodylotion rondom de stoma gebruiken, omdat de huidplak dan minder goed hecht door de vettige ingrediënten. Voorkom wel dat je de douchestralen met volle kracht op de stoma richt.

Overigens geldt dit ook allemaal voor in bad gaan!

 

Ervaringen van stomadragers

We hebben een poll op onze besloten Facebookgroep geplaatst waarop bijna 500 stomadragers hun mening gaven op de vraag of ze met of zonder zakje douchen? Dit gaat aardig gelijk op: 200 mensen douchen zonder zakje, 186 mensen met zakje en 100 mensen wisselen dit af. Een aantal van de reacties:

"Heerlijk zonder zakje. Even lekker dat water op mijn huid. Wel na het douchen snel het nieuwe zakje erop proberen te krijgen. Meestal gaat het goed, maar soms ben ik te laat en is het wat meer werk.."

"Bij de plakwissel douche ik met bloot buikje, anders gewoon met alles erop en eraan."

 "Mijn ileostoma met zak en mijn colostoma zonder"

"Met, ik heb een urinestoma en die loopt echt voortdurend... Dus ik zou me niet fris voelen als ik uit de douche zou komen en er alweer urine over mij zou lopen."

 "Nadat mijn stoma een aantal keren achter elkaar onder de douche begon de lopen ben ik overgestapt naar douchen met zakje. Helaas."

 "Zonder want dan kan ik de plakranden even goed weg poetsen met zeep en een natte zak na het douchen op m'n buik vind ik vervelend."

 

Stomadouche

Indien je het fijn vindt zonder stomazakje te douchen maar het niet prettig vindt dat er urine of ontlasting langs je been kan lopen, bestaat er een stomadouche. Met deze stomadouche kun je eenvoudig je stoma reinigen en verzorgen aan de wastafel. (Merk: Stomydo)

Eliene mocht de Stomadouche testen, lees hier wat ze ervan vond

Lees de ervaringen van stomadragers met de verzorging van hun stoma

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.