•  Het betekent letterlijk: een anus die ontbreekt.
  •  Anus is Latijns voor "poepgaatje" en atresie komt uit het Grieks en betekent "het niet aangelegd of later weer dichtgegroeid zijn van natuurlijke openingen of kanalen".
  •  De officiële medische term is Congenitale AnoRectale Malformatie (CARM). Jaarlijks worden er ongeveer 40 baby's met deze afwijking geboren, de oorzaak is niet bekend.
  •  Als er een kind met een anusatresie geboren wordt, is er voor de ouders waarschijnlijk een herhalingskans van ongeveer 1%. Een erfelijke factor lijkt dus een beperkte rol te spelen.

Vaak meer afwijkingen

Bij sommige kinderen is er wel iets van een uitgang te zien, maar op een afwijkende plaats, en zeer nauw. De anus kan in elk geval niet normaal functioneren en hierdoor kan het kind zijn of haar ontlasting niet kwijt. Vaak heeft een kind geboren met anusatresie meer afwijkingen, zoals aan de urinewegen of nieren, de slokdarm, het skelet of de geslachtsorganen.

 

Tijdelijk stoma

Met een operatie wordt er vaak een tijdelijk stoma aangelegd, zodat de ontlasting het lichaam kan verlaten. Later maakt een chirurg een opening op de plaats waar de anus hoort te zitten. Het stoma wordt dan na enige tijd weer gesloten. Een fysiotherapeut kan helpen bij het trainen van spieren om de uitscheiding van de ontlasting te leren beheersen en zo ontlastingsincontinentie te verhelpen of verminderen.

 

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje emoticon poepjes sleutelhanger!

Stomaatje emoticon poepjes sleutelhanger

 

Word vrijwilliger!

Wij zoeken vrijwilligers!

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.