Colostoma

Een colostoma (ook wel dikke darmstoma genoemd) = een kunstmatige uitgang van de dikke darm (colon). Een colostoma wordt aangelegd als een gedeelte van de dikke darm (en eventueel de endeldarm) is weggenomen of buitenwerking wordt gesteld. Het uiteinde van het overgebleven stuk darm wordt dan naar buiten gehaald en aan de buikwand vastgehecht. Een colostoma bevindt zich meestal aan de linkerzijde van de buik, onder de navel.

 

 

Een colostoma waarbij de rectumstomp is blijven zitten:

Ileostoma

Een ileostoma (ook wel dunne darmstoma genoemd) = een kunstmatige uitgang van de dunne darm (ileum). Een ileostoma wordt aangelegd als de dikke darm (en eventueel de endeldarm) buiten werking gesteld of weggenomen is. Het laatste stukje van de dunne darm wordt dan naar buiten gehaald en aan de buikwand vastgehecht. Een ileostoma bevindt zich meestal aan de rechterzijde van de buik, onder de navel.

 

Verschil colo- en ileostoma

Bij een colostoma zijn er zijn twee 'voordelen' ten opzichte van een ileostoma:

  •  Als eerste verlies je bij een colostoma veel minder vocht, waardoor vochttekort zoals je bij een ileostoma snel kunt hebben, minder snel ontstaat. Net als zouten en kalium, die je minder snel verliest, en ook andere voedingsstoffen worden bij een colostoma vaak beter opgenomen.
  •  En daarnaast heb je bij een colostoma de mogelijkheid om te spoelen, waardoor je een tijd ontlastingsvrij kunt zijn. Deze mogelijkheid bestaat niet bij een ileostoma door de altijd dunne ontlasting.

Natuurlijk heb je vaak geen keuze welk stoma bij je wordt aangelegd en blijft het hoe dan ook een noodoplossing.

  •  Kijk hier voor de andere technieken op darmgebied.

 

Enkel- en dubbelloops

Je hebt enkel- en dubbelloops stoma's, lees hier wat dat inhoudt. Ook bestaat er een slijmfistel.

Urostoma (urinestoma)

Een urostoma (ook wel urinestoma of Bricker genoemd) = een kunstmatige uitgang van de urinewegen. Een urostoma wordt aangelegd als de urine het lichaam niet meer via de natuurlijke weg kan verlaten. Bij een urostoma is de blaas verwijderd of buitenwerking gesteld en zijn de twee urineleiders (ureters) met behulp van een stukje dunne darm aan de buikwand vastgehecht. De plaats van de stoma is afhankelijk van de aanlegmethode, meestal is dit rechtsonder op de buik.

  •  

    Kijk hier voor de andere technieken op urine gebied. 

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.