logo stomaatje alles over stomas

Tube

Nadat je onder narcose bent gebracht, brengt de anesthesioloog een plastic buisje (de endo tracheaal tube) in je keel wat tijdens de operatie zorgt voor een goede vrije ademweg en waardoor de beademingsmachine de functie van je ademhalingsspieren kan overnemen. Je merkt daar niets van want je bent dan al onder narcose. Wel kun je, als je wakker wordt, wat last hebben van keelpijn. Je krijgt steeds slaapmiddel toegediend via het infuus of de beademingsmachine.

 

Maagsonde

De darmwerking wordt tijdens de operatie spontaan onderbroken, maar de productie van maagvocht gaat gewoon verder. Om te voorkomen dat het maagvocht zich opstapelt in de maag en misselijkheid veroorzaakt, wordt er tijdens de operatie een maagsonde via de neus tot in de maag gebracht. Deze sonde wordt verwijderd als de darmwerking weer spontaan hersteld is. Dit kan al gebeuren net na de operatie, zodat je wakker wordt zonder maagsonde. Maar het kan ook zijn dat de maagsonde wat langer moet blijven zitten.

Steriel

Het is erg belangrijk dat alles steriel is om ontstekingen te voorkomen, daarom wordt alles goed gedesinfecteerd en het hele operatiegebied afgedekt met steriele lakens. Tijdens de operatie worden al je lichamelijke functies goed in de gaten gehouden en zo nodig kan er worden bijgestuurd en bijvoorbeeld extra vocht of bloed worden toegediend.

 

Duur operatie

Hoe lang de operatie duurt, is sterk afhankelijk van welk soort stoma er wordt aangelegd, de situatie in de buik, de oorzaak van de operatie etc. Gemiddeld duurt een normale operatie 45/60 minuten en bij een lastigere buik 3/4 uur.

 

Aanleg stoma

Tijdens de aanleg van de stoma wordt het darmdeel dat de stoma moet gaan vormen door een opening in de buikwand ter grootte van een euro naar buiten gebracht. De darm wordt omgestulpt en vastgehecht aan de huid. Wat je van de stoma ziet is dus eigenlijk de binnenzijde (het darmslijmvlies) van de darm. Bij een urinestoma worden twee urineleiders met behulp van een stukje dunne darm in de buikwand vastgehecht. Uiteindelijk groeit het stoma vast aan de huid.

Er zijn nog vele andere technieken van een stoma, kijk eens hier.

 

Kunststof brug

Bij de aanleg van een (vaak tijdelijk) dubbelloops stoma wordt er soms gebruik gemaakt van een kunststof bruggetje. De darm wordt uit de buik gehaald en tussen de darm en de huid wordt een zogenaamde brug gelegd. Hierdoor kan de darm niet terugzakken in de huid (retractie). Wanneer de stoma voldoende aan de huid is gehecht en niet meer terug kan, kan de brug worden verwijderd.

Er zijn inmiddels onderzoeken geweest waaruit blijkt dat bij dubbelloops stoma's waarbij geen brug wordt aangelegd, een retractie niet vaker voorkomt dan waar het wel wordt gebruikt.

 

Lees de ervaringsverhalen van anderen met een operatie en de blog van Eliene die muziek mocht luisteren voor, tijdens en na de operatie, wat erg goed beviel!

 

×