Ondanks de stoma hebben veel vrouwen een natuurlijke bevalling, al wordt een thuisbevalling niet aangeraden. Als er sprake is van een ileoanaal anastomose, neoblaas of fistels in het gebied rondom de anus en schede wordt er vaak tot een keizersnede overgegaan. Ook met eventuele inknippen moet rekening worden gehouden met de fistels.

 

Inknippen

Soms kan het verstandiger zijn om in plaats van aan de linkerzijde een knip te plaatsen, dit aan de rechterzijde te doen. Ook als de anus verwijderd is, is inknippen verstandig. Dit voorkomt het gevaar op inscheuren. Tijdens de bevalling kan het prettig zijn om een steunbandage te dragen omdat er tijdens het persen spanning op de buik komt te staan. Maar als je goed perst (en dat doe je eigenlijk automatisch) dan valt die druk op je stoma erg mee.

 

Na de bevalling

De periode na de bevalling kan de buik nog wat “blubberig” zijn en kun je last krijgen van lekkages. Daarom is het erg belangrijk om buikspieroefeningen te doen. De buikwand kun je zien als een soort elastiek dat tijdens de zwangerschap erg wordt uitgerekt: na de bevalling krijgt de buik langzaam zijn eigen vorm weer terug.

 

Borstvoeding

Als je zware medicijnen slikt, is het goed om met je arts te overleggen of je borstvoeding kunt gaan geven. Sommige medicijnen komen in hele kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht, anderen volledig (en dus ook in de baby). Bij sommige medicijnen is het nog niet duidelijk en zal de toekomst moeten uitwijzen of deze veilig gebruikt kunnen worden tijdens de borstvoeding. Door een ontsteking of opvlamming van Crohn of colitis kan de melkproductie afnemen of zelfs helemaal stil liggen.

 

Lees hier de ervaringen van stomadragers en hun zwangerschap (met foto's!)

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.