logo stomaatje alles over stomas

Als je een stoma hebt waarbij het rectum is blijven zitten (bijvoorbeeld bij de Hartmann procedure) kan het verstandig zijn, bij klachten, dat je dat stuk darm regelmatig spoelt.

 

Slijmproppen

Het stukje darm gaat door met het produceren van darmslijm (=glijmiddel voor de ontlasting). Doordat er geen ontlasting meer doorheen komt wordt er meer slijm geproduceerd dan eerst. Omdat de dikke darm de taak heeft de ontlasting in te dikken, wordt het slijm dus ook ingedikt. Het worden bruin/ grijzige slijmproppen, die een gevoel van aandrang kunnen geven.

De meeste mensen krijgen ze er zelf uit met een beetje persen. Sommigen hebben wat extra hulp nodig. Het regelmatig schoonspoelen van de rectumstomp voorkomt dit gevoel van aandrang.

 

Spoelen gebeurt alleen in overleg met je stomaverpleegkundige en/of arts

 

Het spoelen

Bij een rectumstomp hoef je niet veel water te gebruiken, vaak is een spuitje met iets van 140 ml lauw water al voldoende. Aan de spuit wordt een conus aangebracht. Zittend op het toilet of staand onder de douche kun je nu het water voorzichtig in je anus spuiten totdat je een aandranggevoel krijgt. Je moet er zelf achter komen hoe vaak je wilt spoelen. Soms is 1 keer per week voldoende, maar het kan ook meer of minder vaak nodig zijn. (Merk: B. Braun)

 

Mini irrigatiesysteem

Er bestaat een mini irrigatiesysteem waarbij je op een gemakkelijke manier, bijvoorbeeld onder de douche of zittend op het toilet, je endeldarm kunt spoelen. Het spoelsysteem is met één hand bedienbaar. Met name geschikt voor personen die zich irrigeren met een kleine hoeveelheid water. Deze handpomp is er ook met verlengslang. (merk: Qufora. Rechts de Qufora MinoGo, de opvolger van het linker systeem)

 

×